NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Egy darabolós gyilkosság felgöngyölítése - workshop

A Szent György Szakkollégium a szemeszter első rendezvényeként szakmai workshopot szervezett „Egy darabolós gyilkosság felgöngyölítése” címmel.  Az eseményt Gárdonyi Gergely r. ezredes, a Szakkollégium igazgatója nyitotta meg.

A zártkörű szakmai előadás során egy, a kilencvenes években nagy sajtóérdeklődés mellett zajló nyomozás részleteibe kaptak betekintést a hallgatók.  A téma előadója, Stumpf Ferenc r. alezredes húsz éven keresztül volt nyomozó a BRFK Életvédelmi Osztályán. Előadásának témája az 1992-es, Fritz Köberl osztrák filmrendező sérelmére elkövetett emberölés volt, amely akkoriban kiemelten foglalkoztatta a magyar közvéleményt.

A korabeli hiteles helyszíni fotókkal illusztrált prezentáció kitért a felderítés akkori nehézségeire, továbbá arra, hogy mennyivel több energiát igényelt akkoriban az adatok és információk beszerzése: a mobiltelefonok, jól kiépített térfigyelő kamerarendszerek előtti időkben nagyságrendekkel több időt igényelt az adat- és információgyűjtés módszere; továbbá nem állt rendelkezésre DNS alapú azonosítás és szakértői vizsgálatok lefolytatása is sokkal több időt igényelt.

Az előadás részletesen kitért a holttest darabolásából adódó azonosítási problémákra és a probléma megoldására alkalmazott azonosítási kísérletekre; felvázolta, hogy a nyomozó hatóság milyen irányokban és milyen verziók alapján folytatta az nyomozást; kitért a külföldi társszervekkel való együttműködésre, végül az ügy megoldásának részleteit, illetve az elkövetők indítékait, az elkövetési mód motívumait is feltárta.

Az előadás nagy érdeklődésre tartott számot a Szakkollégium tagjai körében, és rendkívül hasznos szakmai tudást szerezhettek az életvédelmi szakterületről, egy igazán kiváló szakember tolmácsolásában.

 

Szöveg: Szent György Szakkollégium Kommunikációs Bizottság, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál