NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Előadás hangzott el a kármegtérülés és a bűnös úton szerzett vagyon biztosításának gyakorlatáról

A Szent György Szakkollégium „A kármegtérülés és a bűnös úton szerzett vagyon biztosításának gyakorlata” címmel nyílt, regisztrációhoz kötött szakmai előadást szervezett.  A rendezvényt Gárdonyi Gergely r. ezredes, a Szakkollégium igazgatója nyitotta meg. 

A téma előadója, Matyi Ádám r. százados, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal Gazdasági Elemző Osztály vezetője a hallgatóságnak egy olyan szakterületbe adott betekintést, ahol a hangsúly a bűnös vagyon nyomon követésére irányul.

Az előadás első felében az előadó bemutatta a Vagyon-visszaszerzési Hivatal működését három érdekes ügy ismertetésén keresztül, köztük a napjainkban nagy média figyelmet kapott ortopéd segédeszközökkel történő költségvetési csalás kapcsán felmerülő vagyon-visszaszerzési tevékenységet is. A gyakorlati példák bemutatása által a résztvevők megismerhették a hivatal működésének célját is, miszerint tevékenységük fő iránya – többek között – a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható vagyonelemek feltárása, a bűnös vagyon nyomon követése, amely az általános nyomozati feladatok mellett egy párhuzamos pénzügyi nyomozásként zajlik a gyakorlatban. Az előadó kitért az együttműködések fontosságára is: több külföldi ország vagyon-visszaszerzési tevékenységet végző hivatalával tartanak kapcsolatot, mely nagyban segíti a hazai vagyonfelderítési tevékenységet. 

Az előadás második felében a hallgatóság betekintést nyerhetett a hivatal működésének mindennapjaiba, ahol a kutatások során lefoglalt vagyontárgyak szemléltetésére is sor került. A reális kép prezentálása érdekében az előadó olyan eseteket is ismertetett, ami nem feltétlenül zárult eredményesen, vagy csak nagy nehézségek árán, olyan környezetben történt a kutatás, ahol a vagyon-visszaszerzési lehetőségek a rossz életkörülmények miatt eleve nagy kihívást jelentettek. 

A virtuális fizetőeszközök tekintetében felmerülő jogi és gyakorlati problémák is szerepet kaptak az előadás során, hiszen a mai világban a bűnös vagyon mozgatására az online tér egy biztonságos platformot biztosít, így a hatóságoknak különösen fontos az ilyen jellegű cselekményeknél a naprakész tájékozottság.

Végezetül az előadó egy darkweben zajló kábítószer-kereskedelem bűntettének vagyon-visszaszerzési cselekményeiről szóló esettanulmánnyal zárta az előadást.  Az elméleti és jogi háttér felvázolásával, illetve a gyakorlati példák által a hallgatóság részletesen megismerhette a hivatal tevékenységének jelentőségét a nyomozás során.


Szöveg: Gombos Lili, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál