NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A poligráfos vizsgálatról tartott workshopot a Szent György Szakkollégium

A Szent György Szakkollégium „A poligráfos vizsgálat metodikája” címmel szakmai workshopot szervezett.  A rendezvényt Gárdonyi Gergely r. ezredes, a Szakkollégium igazgatója nyitotta meg. 
 
A téma meghívott előadója, Szabó Imre r. alezredes, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Szolgáltatási Főosztály Poligráfos Osztály osztályvezető helyettese a workshop elején gyakorlati megközelítésben felvázolta a poligráffal kapcsolatos általános tudnivalókat. Ezt követően a szakkollégiumi hallgatók betekinthettek a „színfalak” mögé valódi jogeseteken keresztül, megközelítve a témát minden aspektusból. 

A hallgathatóság megtudhatta, hogy a poligráf fogalma, meghatározása segítséget nyújt az eszköz működésének megértéséhez, mivel a köznapi „hazugságvizsgáló” kifejezéssel szemben a poligráf valójában egészségügyi eszköz, amely az ember vészhelyzetre adott reakcióját vizsgálja különböző csatornákon keresztül. Ilyen csatorna lehet a pulzus, a tüdő, a szemek, a fül, vagy akár a bőr. Ha emelkedik a pulzus, ha gyorsul vagy lassul a légzés, ha élesedik a hallás, vagy ha az alany izzadni kezd, az azt jelezheti a vizsgálatot végző szaktanácsadó felé, hogy az alany nem mondott igazat a kérdés megválaszolásakor. 

Az előadó hangsúlyozta, hogy az eredmény sosem lehet minden kétséget kizáróan bizonyos, de a statisztika 87,3%-os pontosságot hoz, ami jelzésértékű. Továbbá fontos információk hangzottak el az eszköz történetével kapcsolatban is. 

Az előadó ismertette, miért is fontos ennek alkalmazása a nyomozó hatóság számára, mi a poligráfos vizsgálat célja. Ennek során a kifejtette, hogy elsősorban útmutató az elkövető azonosítására, a bizonyítékok feltárására, az eltűnt személyek felkutatására. Kérdés, hogy a vizsgált személy egyáltalán elkövette-e a bűncselekményt, vagy sem. Mindezekre válasz kapható egy sikeres vizsgálatot követően, melyhez néhány feltételnek teljesülnie kell. 

A vizsgálói oldalról szükséges az előzetes információ az üggyel kapcsolatban, az ingerszegény közeg, valamint a vizsgáló jó kommunikációs készsége. A kirendelő félnek meg kell szerezni az alany önkéntes hozzájárulását, majd jegyzőkönyvet kell vezetnie a vizsgálatról. A vizsgálat sikeres kimeneteléhez továbbá nélkülözhetetlen a megfelelő tesztkérdések megfogalmazása, a kérdéstípus kiválasztása és alkalmazása. A poligráfos vizsgálatot végzőnek törekedni kell arra, hogy lehetőség szerint kevés, de releváns kérdést tegyen fel az üggyel kapcsolatban, mert minél több a kérdés, annál nagyobb a pontatlanság esélye.

Végezetül az előadó elmondta, hogy poligráfos esetek során a legfontosabb tényező, hogy a nyomozó hatóság és a poligráfos vizsgálatot végzők megtalálják a közös munka kulcsát, megfelelően kommunikáljanak, megosszák egymás között az információt, és felkészüljenek közösen minden lehetséges eredményre, ezzel garantálva az ügy sikeres lezárását. 

Az előadó 2012 óta végez poligráfos vizsgálatokat, így a hallgatóság egy igazán kiváló szakember tolmácsolásában nyert szakmai ismereteket a poligráf szakterületről.

 

Szöveg: Slekta Réka, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál