NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Végzős tisztjelöltjeink paksi látogatása

Az NKE RTK nappali munkarendű, végzős közlekedésrendészeti és közrendvédelmi hallgatói az első tavaszi hónapot egy külső helyszíni programmal kezdve, látogatást tettek az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. létesítményében. Az atomerőmű látogatásának első részében Szentkirályi László és Kalcsu Zoltán vezetésével mutatták meg hallgatóinknak a veszélyhelyzetek kezelésére és az egyes protokollok gyakorlására helyet biztosító, karbantartó gyakorló központot. E világon egyedülálló létesítményben, inaktív gyakorló fázisokat szimulálnak és építik be a szakemberek munkafolyamataikba, a valóságot virtuális elemekkel kiegészítve. A program második felében a hallgatók a látogatóközpontban megismerhették az erőmű történetét, működési elvét, felépítését interaktív felületeken, közben szó esett néhány múltban megtörtént rendkívüli eseményről is. Ezt követte az atomerőmű üzemi területének, a reaktor-, illetve a turbinacsarnok megtekintése.

Gál Erika r. alezredes és Hajnal Kornél r. alezredes, a gyakorlatot szervező oktatók hangsúlyozták, hogy a látogatás során a hallgatók betekintést nyerhettek az atomerőmű biztonsági protokolljába, valamint a kiemelt létesítmény őrzés-védelmi feladataiba is. E szakmai ismeretek mellett megtapasztalhatták annak jelentőségét, ha egy éles helyzetben a megtanultak gördülékenyen és kifogástalan minőségben tudnak működni.

Major Róbert r. ezredes, Közbiztonsági tanszékvezető támogatja a gyakorlati foglalkozások autentikus helyszíni feldolgozását, hisz így a tantermi körülmények mellett megszerzett ismeretek élethű körülmények közti alkalmazását is megtapasztalhatják.


Szöveg: Hajnal Kornél, Deák József

Fotó: Hajnal Kornél