NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A szlovák rendőrség működésébe kaptak betekintést a Rendészettudományi Kar hallgatói

A Szent György Szakkollégium, valamint a Bűnügyi, Gazdaságvédelmi és Kiberbűnözés Elleni Tanszék közösen szervezett egy előadással összekötött kötetlen beszélgetést, amelynek célja a szlovák rendőrség és a szlovák bűnügyi hírszerzés megismerése volt. Az előadást kpt. Mgr. Ľudovít Fidler, a Szlovák Rendőrakadémia Bűnügyi Tanszékének oktatója tartotta.

Az előadó átfogó betekintést nyújtott az ottani rendvédelmi szervek munkájába és a közöttük lévő munkamegosztásra. Előadásában részletesen kitért a hatásköri és illetékességi kérdésekre, felvázolta a rendőrré válás feltételeit, majd a Szlovák Rendőrakadémia működéséről és személyi-technikai feltételeiről is szót ejtett.

Az előadás részletesen foglalkozott Szlovákiában a büntetőeljárás előtt folytatható titkos eszközök és a büntetőeljárásban alkalmazott leplezett eszközök alkalmazásának kérdéseivel, azok szabályozásával, illetve a szabályozás kialakulásának történeti hátterével. Ezenkívül bemutatta a bizonyítás dilemmáit, különösen a lehallgatás eredményeinek felhasználhatósága kapcsán.

Az előadás végén rengeteg kérdés érkezett az előadóhoz a szlovák rendvédelmi szervek működésével kapcsolatban; az állampolgárok és a rendőrség viszonyának vonatkozásában; az utóbbi 15 év fejlődési irányainak kérdésében; a felderítés és bizonyítás nehézségeivel kapcsolatban. Így egy kiváló párbeszéd alakult ki, amely lehetőséget biztosított a tapasztalatcserére és a két ország rendőri szerveinek összehasonlítására.


Szöveg: Nagy Bendegúz, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál


Címkék: Előadás 2023