NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Kreatívan színházi élményekkel

Az NKE RTK közlekedésrendészeti rendőr szakirányának végzős hallgatói osztályfőnöki foglalkozás keretében a Magyar Színház előadásában megtekintették Háy János: Utánképzés ittas vezetőknek című darabját.  Az „Utánképzés” olyan emberekről szól, akiknek ittas vezetésért elvették a vezetői engedélyét, s háromnapos csoportterápián kell részt venniük. A mai magyar társadalom nagyon (vagy a legkevésbé sem) jellegzetes alakjai vonulnak fel előttünk: intézetis férfi, olasz-magyar nem-is-annyira-menő csávó, közös képviselő, trendi műkörmös, projektmenedzser, újságíró, munka-alkoholista multis, vendéglátós és persze két pszichológusnő, akik a terápiát vezetik, és akik szintén nem egyszerű figurák. Ismerős arcok, ismerős sorsok és történetek, mégis percről percre meglepik a nézőt – egyszerre hihetetlenül szórakoztató és elgondolkodtató a darab.

Soós Péter, az előadás rendezője szerint: „Nem az a gáz, ha piásan vezetsz, hanem ha megfog a rendőr. Mert akkor ugrik a jogsi!” – vélik a Háy János: Utánképzés ittas vezetőknek című színdarabjának szereplői. Sajnálatos, hogy mióta felszerelték a testkamerákat, már nem lehet „okosban” intézni az ilyesmit! Pláne sajnálatos – mondják –, hogy még egy háromnapos pszichológiai utánképzésen is részt kell venni, ami tisztára felesleges időpocsékolás!

Háy darabjának cselekménye röviden összefoglalható: kilenc vadidegen egymás mellé sodródik, és kénytelen-kelletlen három napon keresztül együtt töltik a délutánjaikat ezen a tanfolyamon. Már a tanfolyam célja is teljesen értelmetlen: a két pszichológusnak három nap alatt rá kell bírni a részvevőket, hogy megfogadják, nem ülnek többet ittasan volán mögé. Természetesen erre mindegyikük ígéretet tesz, csak hogy visszakapják a vezetői engedélyüket. Mivel az utánképzés módszertana szerint magukról és az ittas vezetésükről egyébként is beszélniük kell, hát fecsegnek minden másról is, csak hogy gyorsabban teljen a kötelezően itt töltött idő. Hirtelen felcsapó indulataik, összezördüléseik és kibéküléseik folyamatos humorforrás az író számára.

Látszólag semmi közük egymáshoz. Semmi sem köti össze karaktereiket az alkohol szeretetén kívül. Ám ahogy a két botcsinálta pszichológus kérdéseire megismerjük történetüket, kiderül, sokkal több közös vonás van bennük, mint ami elválasztja őket egymástól. Szavaikból egyediségükben is hasonló sorsok, tragédiák bontakoznak ki. A szerző két és fél óra nevetést ígérő szatírájának ez adja súlyos alapját, a darab nemcsak megnevettet, de el is gondolkodtat.”

Mészáros Gábor r. alezredes, osztályfőnök szerint a program nagyon jól sikerült, hallgatóink élvezték az előadást, mely rengeteg humoros elemet tartalmazott. Megtekintését ajánljuk mindenkinek, aki könnyed szórakozásra és egy pici elgondolkodásra vágyik!


Szöveg: pnsz.hu, Major Róbert, Deák József

Fotó: Major Róbert