NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Szakkollégiumi látogatás az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben

A Szent György Szakkollégium hallgatói az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) működésébe és mindennapjaiba nyerhettek betekintést a látogatás során, mely Bogotyán Róbert Lajos bv. ezredes, a Szent György Szakkollégium BV Szakmai Műhely vezetője kíséretében valósult meg.

Először az IMEI jelenéről kaphattak képet a hallgatók Bozáné Török Erika bv. alezredes előadásában. A részletes bemutatás során a hallgatók – többek között – megismerhették az intézet patinás múltra visszatekintő történetét, működésének céljait, a munkaszervezés és az IMEI teljesítményének érdekes részleteit, valamint választ kaphattak arra a kérdésükre, hogy milyen szolgálatot teljesíteni egy ilyen, országos szinten is rendkívül egyedi szolgálati helyen.

Ezt követően Kisrétiné Kiss Mónika bv. alezredes, a Klinikai Pszichológiai Osztály osztályvezető pszichológusa előadása során a hallgatók az intézményben folyó speciális egészségügyi tevékenységről hallhattak.  Az előadó kiemelte a rehabilitáció fontosságát munkájuk során, valamint a hozzájuk utalt betegek gyógykezeléséről, a más büntetés-végrehajtási intézetekkel, illetve külső speciális intézményekkel való együttműködésről is szót ejtett. Az előadóhoz számtalan kérdés érkezett a kényszergyógykezelés menetével, a kényszergyógykezeltek ápolásával kapcsolatban, melyekre készségesen válaszolt.

A hallgatók ezek után megtekintették az intézeti betegek részére kialakított egyes körleteket és a számukra kiépített sétáló udvart. Itt megismerhették a betegek napirendjét, és a velük történő mindennapos munkáról közvetlenül az ott dolgozó személyzettől kaptak információkat.

Az intézetben tett látogatás mindenképpen olyan kiváltság volt a Szakkollégium hallgatói számára, amellyel tovább gyarapíthatták az egyetemen szerzett szakmai ismereteiket és élményeik sorát.


Szöveg: Nagy Bendegúz, Csíkos Lőrinc, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Nagy Bendegúz