NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Az igazságügyi nyelvészet

Az igazságügyi nyelvészet rejtelmeiről szervezett előadást a Szent György Szakkollégium 

A Szent György Szakkollégium „Bozontvágó vagy bozótvágó – avagy bevezetés az igazságügyi nyelvészetbe” címmel szakmai előadást szervezett. A rendezvényt Horgos Lívia adjunktus, igazgatóhelyettes, jogi igazgató nyitotta meg. Az eseményen részt vett Ürmösné Simon Gabriella egyetemi docens, az Idegennyelvi és Szaknyelvi Lektorátus vezetője is.

A téma előadója, Ránki Sára bűnügyi nyelvész, az ORFK Bűnügyi Elemző-Értékelő Főosztály munkatársa az igazságügyi nyelvészet területére adott betekintést a hallgatóság számára.

Az előadás első felében szó esett az igazságügyi nyelvészet fogalmáról, használatáról és részterületeiről is, mint videószövegek elemzése, nyelvi profilozás, a börtönszleng, valamint a kihallgatások szövegeinek vizsgálata a bizonyítékok szemszögéből. De elhangzott e körben még a bűnügyi kategória-szótárak készítése, gyűlöletbeszéd elemzése is, melyeket az előadó gyakorlatból hozott esetekkel mutatott be és közben a hallgatóságot is bevonta az interaktivitás jegyében.

Az előadás második felében a hallgatóság az előadó szakmai múltjában előforduló, konkrét eseteken keresztül megismerhette a bűnügyi nyelvészeti munka gyakorlati nehézségeit, valamint a különböző szövegek írójáról levonható konzekvenciák lehetőségeit. A hallgatók a témával kapcsolatban felmerült kérdéseikre az előadás végén kaptak választ.

Az elméleti ismeretek és a gyakorlati példák által egy interaktív előadás jött létre, melynek során a hallgatók a bűnügyi terület egy újabb izgalmas részterületéről kaphattak átfogó képet, így az előadás igen hasznos volt a szakmai rendezvényen megjelentek számára.


Szöveg: Veres Lilla, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál