NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Konferenciát rendeztek a terhelti együttműködés rendszeréről

A Büntető-eljárásjogi Tanszék és a Szent György Szakkollégium Büntető-eljárásjogi Szakmai Műhelye közösen megrendezte „A Be. terhelti együttműködés új rendszerének hatása és eredményei a jogalkalmazásban” című konferenciát, melyen a szakmai hivatásrendek neves képviselői és az egyetem oktatói tartottak előadást a konszenzuális büntető-eljárásjogi jogintézményekkel kapcsolatos témákban.

A rendezvényt Blaskó Béla ny. r. vezérőrnagy, professor emeritus, a Szent György Szakkollégium elnöke nyitotta meg a konferencia levezető elnökeként és védnökeként. Köszöntőjében a vezérőrnagy maga is hangot adott annak, mennyi ragyogó elme gyűlt össze a konferencián, hogy kifejezzék észrevételeiket és aggodalmaikat a büntető-eljárásjog mai állapotát illetően. A 2017. évi XC. törvény egyik kodifikátora felhívta a figyelmet arra, hogy az alakuló joggyakorlat fontos visszajelzésekkel szolgálhat a jogalkotó számára, akinek a jövőre nézve érdemes ezeket megfontolás tárgyává tennie. Hangsúlyozta, hogy a konferencia is alkalmat teremtett arra, hogy úgy a különböző hivatásrendek képviselői, mint a tudományterület elméletének művelői, gondolataikat kifejtve hozzájáruljanak a továbblépés lehetőségeinek bemutatásához.
 
A köszöntőt követően elsőként Gulyás Géza bíró, a Székesfehérvári Törvényszék tanácselnöke „Az előkészítő ülés a gyakorlatban” című előadásával állt ki a hallgatóság elé, melyben hangsúlyozta az előkészítő ülés fontosságát, kiemelve, hogy az meghatározza az egész büntetőeljárás menetét. Kitért továbbá a büntetőeljárás egyéb számottevő elemeire is, így szót ejtett a beszámíthatóságról és annak teljes hiányáról, a büntetőjogi felelősség kérdéséről, valamint a szakértői vélemény szerepéről is az eljárás során.

Gulyás Géza eladása után Szoboszlai-Szász Richárd ügyész, a Legfőbb Ügyészség Kiemelt Korrupciós és Szervezett Bűnözés Elleni Ügyek Főosztályának vezetője „A terhelti együttműködés eljárásjogi kihívásai” című előadását tartotta meg. Az ügyész büntető-eljárásjogi, filozófiai és ontológiai irányokból is megközelítve rendkívül sokoldalú és informatív módon adta át a témával kapcsolatos gondolatait. Előadásában kiemelkedő szerepet kapott az episztemológia (ismeretelmélet), és Edmund L. Gettier: Igazolt igaz hit-e a tudás? című munkája.

Plenter Nándor ügyvéd, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Ügyvédi Kamara tagja az „Egyezség a vádhatósággal, az ügyész vagy a védő kezében van a piros ász?” című előadását tartotta meg, aki konkrét gyakorlati példákon keresztül ismertette hallgatóságával a kérdésben megfogalmazott aggodalmát, egyúttal betekintést nyújtott az ügyészség és a bíróság működésébe is. Plenter Nándor nemzetközi vonatkozásokat is ismertetett, több ország eljárásrendjét is számba véve.

Fantoly Zsanett egyetemi tanár, a Büntető-eljárásjogi Tanszék és a Szent György Szakkollégium Be. Szakmai Műhely vezetője „Gondolatok az angolszász és a magyar terhelti együttműködés rendszerének eltérő fő sajátosságairól” címmel osztotta meg az érdeklődőkkel a gondolatait. A professzor előadása során összefoglalta a magyar terhelti együttműködési rendszer lényegi elemeit és kontrasztba állította azokat az angolszász rendszer elemeivel. Fantoly Zsanett előadásában is szerepet kapott az egyezség témája, továbbá kiemelkedő szerepet tulajdonított a „Materiális contra formális igazság” témakörének is.

Ezt követően Horgos Lívia adjunktus, a Büntető-eljárásjogi Tanszék oktatója, a Szent György Szakkollégium igazgatóhelyettese, jogi igazgatója került sorra „Gondolattöredékek az előkészítő ülésről egy jogeset tükrében” című előadásával. Az adjunktus egy jogesetet mutatott be a hallgatóságnak, beszélt az előkészítő ülés kiemelkedő szerepéről és annak során előkerülő esetleges anomáliákról és problémákról, mely nagy sikert aratott a hallgatóság körében. Előadása során elemezte a materiális (anyagi) igazságfogalmat, és szót ejtett többek között a bizonyítás tilalmáról, valamint ennek lehetőségéről is az előkészítő ülésen.

A konferencia előadóinak sorát Budaházi Árpád r. őrnagy, egyetemi docens, a Büntető-eljárásjogi Tanszék oktatója zárta „A büntetőügyekben alkalmazható egyezség jogintézményének korlátai” című előadásával, melynek fő témája a már korábban is említett „egyezség” volt, kiemelkedő figyelemmel a „hagyományos egyezség” ismertetésére. Az előadás során a hallgatóság megismerkedhetett az egyezség jellemzőivel, az egyezség jogintézményével, valamint az egyezség jogintézményével kapcsolatos aggodalmakkal is.

Kijelenthető, hogy a konferencia általánosan derűs hangulatban telt, és rendkívüli módon elősegítette a hallgatóság szellemi és szakmai fejlődését, büntető-eljárásjogi ismereteik elmélyítését.


Szöveg: Zsilák Balázs Zoltán r. tisztjelölt, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál


Címkék: Konferencia 2023