NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Híres magyar detektívek – Hírhedt magyar bűnesetek előadást szervezett a szakkollégium

A Szent György Szakkollégium ötödik alkalommal rendezte meg a Híres magyar detektívek – Hírhedt magyar bűnesetek című előadást, melyen ezúttal Bogdány Gyula r. alezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Osztály megbízott osztályvezetője kápráztatta el a hallgatóságot.

Gárdonyi Gergely r. ezredes, a Szent György Szakkollégium igazgatójának köszöntő beszédét követően Bogdány alezredes rövid elmélkedéssel indította előadását arról, miért is híres egy detektív, és miért hírhedt egy bűneset? Ennek során számos elhíresült esetet hozott példaként, melyek valamilyen formában mind nagy sajtóvisszhangot kaptak az elkövetés idején.
Az elgondolkodtató bevezetőt követően az előadó bemutatta az életútját, eddigi pályafutását, majd arról beszélt, ma milyen szerepet tölt be a Rendőrség életében. Bemutatkozása folyamán egészen 2008-ig visszamenően kiemelt néhány olyan elhíresült bűnesetet, melyek megoldásában maga is számottevő sikereket ért el, és képes prezentáció kíséretében rövid beszámolót tartott hallgatóságának az említett bűnesetekről.

Előadása központi témájára térve az alezredes megkezdte a kiskunhalasi emberölések ismertetését a hallgatóságával. Időrendben haladva, az áldozatok csontvázának feltárásától, a helyszíni szemlén, a nyomozók gondolatmenetén, az igazságügyi orvosszakértő vizsgálatain, a tanúk feltárásán és a gyanúsítottak kihallgatásán át, egészen az események teljes rekonstruálásáig, és az ügy megoldásáig minden apró részletre kitérve ismertette az ügyet.

Az előadó számba vette, hogy a nyomozók mely kérdésekre keresték a válaszokat, az események láncolatán haladva, az újabb és újabb információk birtokában miként formálódott elképzelésük az ügyről, milyen módszerekkel próbáltak eredményt elérni.

Az izgalmas és igencsak fordulatos eset előadása során a hallgatóság betekintést nyerhetett a nyomozók munkájába, gondolataiba, érzéseibe és aggodalmaiba. Elmondható, hogy Bogdány alezredes előadása által hallgatóink közelebbről is megismerkedhettek a nyomozói munka nehézségeivel, a bizonyítás akadályaival, és egy sorozatgyilkos gondolatvilágával.

Általánosan kijelenthető, hogy a Híres magyar detektívek – Hírhedt magyar bűnesetek előadássorozat ismét képes újat és rendkívülit mutatni a résztvevőknek.


Szöveg: Zsilák Balázs Zoltán, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál