NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Hagyományteremtő jelleggel sportversenyt szervezett a Rendészettudományi Kar

Az Arany-, illetve Ezüstkoszorús hallgatói elismeréshez kapcsolódó sportversenyen 19 induló vett részt. 14 férfi és 4 női hallgató mellett Tajti Gábor r. főtörzsőrmester, évfolyamparancsnok helyettes is teljesítette az összes versenyszámot, versenyen kívül.

Az „Arany-, illetve Ezüstkoszorús rendvédelmi tisztjelölt/hallgató elismerés” adományozásáról szóló 4/2022. számú dékáni utasításához kapcsolódó sport háziverseny a következő versenyszámokat tartalmazta:

1.: Átugrás zsámoly felett, érkezés hasonfekvésbe (1 percig). Férfi minimumszint: 22 ismétlés. Női minimumszint: 17 ismétlés.
2.: Falra dobás medicinlabdával (1 percig). Férfi minimumszint 5 kg-os medicinlabdával: 40 db. Női minimumszint 3 kg-os medicinlabdával: 40 db
3.: 2023 méteres Orczy-kert futás: Az NKE Tóparti Épületétől indulva, majdnem 2 kör futás a kijelölt sétányon). Férfi minimumszint: 9:00 perc. Női minimumszint: 10:30 perc

Az első 2 versenyszám a fizikai alkalmassági vizsgálat gyakorlata, melyek nagyon jól mérhetőek, és megfelelően tükrözik a hallgatók dinamikus láberejét, illetve a kar és a törzs állóképességét, szemben a hagyományos fekvőtámasz és felülés mérésével, amelyek pontos végrehajtása a mai napig vitatott. Az Orczy-kert futás amellett, hogy az állóképességet méri, rendkívül látványos színfoltja a versenynek.

A versenyszámok értékelésénél a helyezéseket vették figyelembe, így hatalmas versengés alakult ki a résztvevők között. A zsámoly feletti átugrásnál volt, aki 31 ismétlésszámot produkált! A medicinlabdánál volt olyan hallgató, aki másodpercenként dobta a falnak a labdát, így 59-61 ismétlésszámokkal is lehetett találkozni. A legnagyobb küzdelem azonban a futásnál alakult ki. Egy-egy befutó 200-300 méteres sprintekkel ért célba, vállvetve tépve szét a képzeletbeli célszalagot.

Bár viszonylag kevés résztvevővel zajlott le karunk háziversenye, az ott megjelentek nagy erővel és kedvvel teljesítették a különböző versenyszámokat. Bízunk benne, hogy az először megrendezett sportverseny egy szép hagyományt teremt a későbbiek folyamán.


Szöveg: Doroszlai András, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Doroszlai András


Címkék: Sportverseny 2023