NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Innováció a rendészetben

Az NKE RTK Fejlesztési Osztálya június 1-jén rendezte meg másodszor az „RTK Meetup” elnevezésű rendezvényét, hogy egy kötetlen szakmai beszélgetéssel közelebb hozza a piaci szféra szereplőit az egyetemi oktatókhoz, kutatókhoz és hallgatókhoz.

Az eseményen az RTK tanszékei mellett részt vettek a kari fejlesztési osztályok, az Innovációs és Technológiai Iroda képviselői, és a szakkollégiumok érdeklődő hallgatói is.

A rendezvényt Seresné Farkas Júlia nyitotta meg előadásával, aki az eseményen bemutatkozó FERCOM cégcsoport (FERCOM Systems Kft., FERCOM Vision Kft. és Scorpio Kft.) vezetőjeként átfogó képet adott a három évtizedes múltra visszatekintő vállalkozások piaci, szakmai portfóliójáról. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a cégcsoport vezetősége számára jövőbe mutató egy egyetemmel együttműködni, és a későbbiekben piaci tevékenységük során számítanak az NKE szakmai véleményére.

A következő előadó, Szilágyi Gábor, a Scorpio Kft. projektvezetője betekintést nyújtott a biztonságos működést, ellenőrzést támogató legújabb technológiák fejleményeibe. Ezek között részletesen szólt a lehallgatást, hangrögzítést gátló eszközökről, az úgynevezett contact és contactless ujjnyomat szkennerekről, a látens ujjnyomazonosító berendezésekről, illetve a magaskockázatú, kényes adatokat tároló adathordozók megsemmisítésének újabb megoldásairól. Utána Imre László, a FERCOM Systems Kft. ügyvezető igazgató-helyettese a vezetéknélküli kommunikációs eszközök és szoftverek fejlesztésével foglalkozó cég legújabb fejlesztéseit mutatta be. A jelenlévők megismerkedhettek a hazai és nemzetközi gyakorlatban alkalmazott diszpécser-, őrjáratellenőrző- és feladatkiosztó-elfogadó rendszerek („jogticketing”) működésével, továbbá saját kézbe vehették a piacon lévő legújabb kézi- és mobil rádióeszközöket. 

Az előadók sorát Szinnay Gergely, a FERCOM Vision Kft. helyettes ügyvezető igazgatója zárta, aki interaktív előadásában rendkívül mély szakmai betekintést nyújtott a vállalat által képviselt intelligens kamerarendszerek, a videoanalitika és a LiDAR világába. Mindezek után intenzív szakmai diskurzus alakult ki az előadó és a hallgatóság között.

Az eseményt Balla József r. ezredes, általános és fejlesztési dékánhelyettes zárta, aki megköszönte a FERCOM csoport vezetőinek előadásait és a vendégek figyelmét. Beszédében kiemelte: a jelenlévő hallgatók érdeklődése, aktivitása kiválóan példázza, hogy a fiatal generáció számára az innováció ma már megkerülhetetlen szakmai értéket képvisel.
 

Szerző: Erdős Ákos, Deák József

Fotó: Bodó Pál