NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Biztonságpiac konferenciát és kiállítást szervezett az MRTT

A Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT) és a Biztonságpiac.hu tizedik alkalommal rendezte meg a Biztonságpiac Konferenciát és Kiállítást, amelynek a Magyar Nemzeti Múzeum adott otthont. A korábbi konferenciák sikerére és pozitív fogadtatására tekintettel a szervezők ismét eszmecserére invitálták az állami és magánbiztonsági ágazat, a védelmi ipar szereplőit, valamint az egyes témák iránt érdeklődő állami és civil szféra képviselőit.

Töreki Sándor r. vezérőrnagy, az ORFK bűnügyi főkapitány-helyettese köszöntő gondolataiban az új informatikai eszközök jó gyakorlatának bemutatására hívta fel a figyelmet, melyeket a bűncselekmények megelőzéséhez tudnak felhasználni. Elhangzott, hogy 2019 óta kiemelt figyelemmel kísérik az online térben elkövetett bűncselekményeket, itt dolgoznak a legnagyobb látenciával, hiszen a felderítés olykor nehézségekbe ütközik. „Magyarország a 13. legbiztonságosabb ország, mindannyiunk legfőbb célja hazánk biztonságnak a szavatolása” – hangsúlyozta a vezérőrnagy, majd utalt a Szerbiában elkövetett iskolai vérengzésre. Kiemelte, hogy Magyarországon már 2020-ban döntés született arról, hogy az iskolák biztonságát az iskolaőrség szolgálja, az iskolaőrök közel 600 oktatási intézményben vannak jelen. 

„Történelmi időket élünk, a közös gondolkodás hazánk biztonságának szavatolása szempontjából elengedhetetlen” – mondta el megnyitó gondolatainak sorában Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri biztosa, hozzátéve, hogy a kihívások nem a hadszíntéren kezdődnek, a haderő szerepe pedig egyre inkább felerősödött. „Közösen dolgozunk a békéért, a békéhez viszont erő kell, ennek érdekében a védelmi ipar tekintetében komoly előrelépéseket tettünk. Az innováció, a modern eszközök csúcsformában tartása a célunk” – fejezte be köszöntőjét a dandártábornok.

Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese a 220 éves intézmény falai között köszöntötte a jelenlévőket. „A cél, hogy változtassunk a jövőn” – ezekkel a gondolatokkal kezdte előadását Scott Willey, az Amerikai Egyesült Államok egyik cégének értékesítési vezetője, aki innovatív eszközöket mutatott be a résztvevőknek.

Somssich Gabriella r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos Összefogás az online térben Palócország közbiztonságáért címmel, Varga Lujza, a Magyar Nemzeti Múzeum főosztályvezetője a kulturális szektor kihívásairól tartott előadást.

Neuwald Tivadar, a Delta Systems Nyrt. kereskedelmi igazgatója, Lovas Kázmér, az In-Kal Zrt. cégvezetője, Sándor Zsolt, a HM EI Zrt. informatikai vezérigazgató helyettese, Felméry Zoltán, Szilágyi Tamás, a NAV püőr. ezredese, bűnügyi főigazgató-helyettese, Dicse Jenő, a SkillDict Zrt. üzletfejlesztési igazgatója, Kaiser-Horváth Zoltán, a Magyar Bortokvédelmi Szövetség elnöke, Szathmári Géza, a Pro Patria Electronics ügyvezető igazgatója fontos gondolatokat fogalmazott meg számos biztosági megoldásról.

Bányász Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa a Mesterséges Intelligencia és a biztonság kapcsolatáról, Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke pedig a Polgárőrség a XXI. század harmadik évtizedében önvédelmi csoportoktól - a profi határvédelemig címmel tartott előadást.

A konferencia fővédnökei Pintér Sándor belügyminiszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter voltak. A konferencia védnökei Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány és L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója voltak. Levezető elnökként Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy és Radványi Róbert ügyvezető működött közre. 

A X. Biztonságpiac konferencián a belügyi és a honvédelmi tárca, a rendőrség, valamint a magánbiztonsági ágazat vezetői és döntéshozói elemezték az elmúlt év/évek magán-, civil és közbiztonsággal kapcsolatos eseményeit, aktuális trendjeit és kilátásait. Az ágazat szakértő felsővezetői az előadásaikkal betekintést adtak arról, hogy a saját területükön hol tartanak, milyen fejlesztéseket, milyen célokat tűztek ki maguk elé, a következő évekre mit jósolnak a szakma számára, milyen területen emelkedhetnek ki a jövőben. A kiállítók a rendezvény kültéri kiállításán drónok, kamerák és egyéb speciális biztonságtechnikai eszközök sokaságát mutatták be a rendezvényen az érdeklődőknek.


Szöveg: Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Nagy-Tóth Nikolett Ágnes