NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Tisztavató ünnepségre készül az RTK

A korábbi évek hagyományainak folytatásaként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara idén első alkalommal a Ludovika téren tartja tisztavatási ünnepségét, melyre megkezdődött a felkészülés, a végzős évfolyam díszegységgé alakult. A végzett hallgatók a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt, Orbán Viktor miniszterelnök és a rendvédelmi tábornoki kar jelenlétében teszik le a tiszti esküt július elsején, tiszti kinevezést kapnak és a rendészeti szerveknél végzettségüknek megfelelő beosztásokat tölthetnek be. 

Kovács Gábor r. vezérőrnagy, az NKE Rendészettudományi Karának dékánja hangsúlyozta: a karon folyó magas színvonalú képzés embert próbáló feladatok elé állítja a hallgatókat. „A munkatársaim elhivatottan dolgoztak azon, hogy alapos elméleti és gyakorlati felkészítésben részesítsék a tisztjelölteket. Az ünnepélyes tisztavatás meghatározó mérföldkő a hallgatók életében, hiszen első tiszti rendfokozatuk átvétele életre szóló, meghatározó élmény. Büszke vagyok arra, hogy jól felkészített szakembereket adunk át a rendvédelmi szerveknek, olyanokat, akik elkötelezettek a haza szolgálatában” – fogalmazott a dékán.

Lőrincz Kornél r. alezredes, a IV. évfolyam parancsnoka 2009-óta évfolyamparancsnokként dolgozik a Rendvédelmi Tagozatnál.  A legfontosabb feladata az, hogy a kollégáival a civil létből érkezett diákoknak megtanítsa a követendő normákat, felkészítse őket a leendő hivatásos létre. Ellenőrzéseket tart, szervezi a rendészeti szocializációs foglalkozásokat, kezeli a hallgatói problémákat. 14 éve szervezi a tisztavatás rendezvénybiztosítását, melynek során az alsóbb évesek a vendégek fogadásában, a sajtó képviselőinek kísérésében, a kordonszolgálatban vesznek részt. „A munkánkat a BRFK és a Készenléti Rendőrség is segíti. A végzőseinkre mindig nagyon büszkék vagyunk a tisztavatáson” – hangsúlyozta az alezredes.

Az eskütétel mozzanata a tisztavatási ünnepség fénypontja, amely során az esküt tevő hallgatók megilletődve, de kellő elszántsággal ismétlik az eskü szövegét az előmondó társuk után. 

„Becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom, szolgálati kötelezettségemet, ha kell, életem kockáztatásával is teljesítem; elöljáróim parancsainak engedelmeskedem, alárendeltjeimről legjobb tudásom szerint gondoskodom; hivatásomat a magyar nemzet javára gyakorolom.”

Sok sikert kívánunk a fiatal tiszteknek és a szervezőknek az ünnepség lebonyolításához!

 

Szöveg: Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál