NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Tisztavatás az NKE-n

A 2022/2023-as tanévben a hagyományoktól eltérően nem a budai Várban, hanem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusán tette le tiszti esküjét az NKE Rendészettudományi Karának 166 végzett hallgatója, 100 férfi és 66 nő július 1-jén. Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy elhivatott, a hazájuk és a magyar emberek iránt elkötelezett pályakezdő tiszteket lát maga előtt, a rendőrségnek köszönhetően pedig Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa.

A végzett hallgatók a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt, Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Deli Gergely rektor, az egyetem, az állami hivatalok vezetői és a rendvédelmi szervek tábornoki kara jelenlétében tették le a tiszti esküt a Ludovika téren.

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a mai háborús időkben és a migráció általi kihívások következtében szükség van erős rendvédelmi szervekre. Kiemelte, a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia épülete jelkép, vagyis túlmutat önmagán, amely „egyet jelent a haza iránti hűséggel, a nemzet szolgálatával, a közösség iránti felelősségvállalással”. Hozzátette, hogy aki a tiszti hivatást választja, az a magyarságát is vállalja. „Esküjük szerint, önök a magyar embereket védik, a magyar nemzet békéjét és biztonságát szolgálják” – jelentette ki a miniszterelnök.

Szekér Anna rendőr hadnagy hallgatói válaszbeszédében tiszttársaihoz szólva úgy fogalmazott, legyenek mindig büszkék a választott hivatásukra és a pályájukon vezérelje őket a céltudatosság és az akarat. Kiemelte: az elmúlt évek történéséi, a koronavírus-járvány idején, valamint a szomszédunkban dúló háború miatt történő szolgálatteljesítés az évfolyamuk összetartását erősítette, majd megköszönte a tanáraik, az előljáróik, a barátaik és nem utolsó sorban a családjaik segítségét, biztatását és türelmét, hogy végigkísérték őket a tisztté válás útján.

Az idei tanévben végzett évfolyam végzősei közül július 3-án a rendőrségnél 103 fő; a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál 40 fő; a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerveinél 12 fő; illetve a Büntetés-végrehajtási Szervezetnél 11 fő kezdi meg szolgálatát. Közülük kiváló eredménnyel fejezték be tanulmányaikat: Bodó Zsuzsanna, Gulyás Michelle, Szabó Erik Norbert, Duhaj Áron, Gál Norbert, Czeglédi Bence, Vad Lajos Gergő rendőr hadnagyok és Lehőcz Nikolett Petra, Odler Janka, Tömöri László János pénzügyőr főhadnagyok.

Az NKE Rendészettudományi Karán az elmúlt években megújult a hagyományos rendészeti tisztképzés, amit az is jelez, hogy a végzős évfolyam tagjai már tisztjelölti jogállásban kezdték meg tanulmányaikat. A tisztjelölti jogviszony lényege, hogy a NKE Rendészettudományi Karára rendvédelmi képzésre, bűnügyi, rendészeti, katasztrófavédelem alapszakra felvételt nyert hallgató nemcsak az egyetemmel létesít hallgatói jogviszonyt, hanem a képzésének megfelelő rendvédelmi szervvel is szolgálati jogviszonyba lép. A korábbi tisztjelölti szabályozáshoz képest a legnagyobb változás a tisztjelölt jogosultságai körében, hogy a tisztjelölt ösztöndíj helyett illetményre lesz jogosult. Az illetmény alapilletményből, tanulmányi díjból, valamint illetménypótlékból áll. Az alapilletmény legalább a garantált bérminimumnak megfelelő összeg.

A rendelkezés azt jelenti, hogy a tisztjelöltek 2022. augusztus 1-jé től havi 260 000 Ft feletti bruttó illetményben részesülnek, amelyet a 25 év alattiakra vonatkozó személyi jövedelemadó fizetési mentesség miatt csak a társadalombiztosítási járulék fog terhelni. Az illetményen kívül a rendvédelmi tisztjelölt a miniszteri rendeletben meghatározottak szerint kollégiumi elhelyezésre, térítésmentes élelmezési, ruházati ellátásra, tanszertámogatásra, ezen túlmenően egyes költségtérítésre és szociális juttatásokra jogosult.

Mára a Rendészettudományi Kar a hazai és a nemzetközi felsőoktatás elismert szereplőjévé vált, és nagy a népszerűsége a felvételizők körében is. A túljelentkezés a kar képzéseire átlagosan csaknem négyszeres. A legmagasabb túljelentkezés – tizenötszörös – a négyéves bűnügyi alapszak bűnüldözési szakirányán tapasztalható, amelynek 20 meghirdetett helyére 300 jelentkezés érkezett.

Az NKE és a kar vezetése, oktatói arra törekszenek, hogy erősítsék a hallgatók hivatástudatát, szakértelmét, ápolják a rendvédelmi szervek hagyományait, megbízható, magas színvonalú tudást adjanak át. Az NKE Rendészettudományi Kara az alapképzéseken kívül a rendészeti pályán történő előrehaladáshoz számos rendészeti mesterképzést biztosít. A mesterfokozatot szerzetteknek pedig nyitva áll a Rendészettudományi Doktori Iskola.

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: RTK tisztavatás