NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A közrend és a haza védelmében — Rendészeti Alumni 2023.

„A Ludovika nemzeti történelmi emlékhely, ide kötődik a magyar tisztképzés, a haza szolgálata, a kötelesség, a becsület, a rend eszmeisége” — hangzott el a már hagyományosan koraősszel megrendezett Rendészeti Alumni találkozón, amely a bajtársi összetartozás ünnepe a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karán (RTK). A jubilánsok, azaz a 10, 20, 25, 30, 35, és 40 éve végzettek oklevélátadó ünnepségét az NKE Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében tartották augusztus 31-én.

A rendezvény elnökségében helyet foglaltak Kovácsné dr. Szekér Enikő személyügyi helyettes államtitkár, a Belügyminisztérium (BM) képviseletében; Christián László r. dandártábornok, az NKE oktatási rektorhelyettese; Janza Frigyes, ny. r. vezérőrnagy; Boda József ny. nb. vezérőrnagy; valamint Kovács Gábor r. vezérőrnagy, az RTK dékánja.

„Minden embernek megvan a saját küldetése. Nekünk ez a hivatásunk, amelyben konkrét és jól meghatározható feladatot hajtunk végre” — emelte ki Kovács Gábor köszöntőjében. Az RTK dékánja egyebek mellett ismertette: a rendészeti felsőoktatás 1971-ben indult az NKE egyik jogelőd intézményében, a Rendőrtiszti Főiskolán.

A kar kiemelt figyelmet fordít a gyakorlatias oktatásra, a tiszteletre nevelésére, a szakmai ismeretek, az idegen nyelv, és az informatikai tudás átadására, hangsúlyozta az RTK dékánja. Hozzátette: a kerek évfordulósok ünnepélyes keretek között vehetik át emléklapjaikat, és közösen emlékezhetnek a diákévekre, amelyek meghatározták szakmai tudásukat és felkészültségüket. „A Rendészettudományi Karon folytatjuk elődeink munkáját. A hivatásunk szeretetére, az emberi értékek megbecsülésére, a becsületes munkára, a példamutatásra és a tiszteletre neveljük hallgatóinkat” — nyomatékosította Kovács Gábor.

„Sokunk számára ez az időszak egész életünket meghatározta és a kezdeti — talán kicsit romantikus — elképzelésünket életre szóló elkötelezettséggé formálták. Ennek köszönhetően maradtunk egy kiszámítható, örökké tartónak hitt pályán, amelyért semmilyen áldozatot nem tartottunk soknak” — emlékezett válaszbeszédében Béndek József nyá. r. altábornagy. Hozzátette: az NKE RTK Alumni ünnepsége sajátos helyet jelent a számtalan felsőoktatási intézmény öregdiák csoportjainak horizontján, hiszen különleges szerepre készítették fel a megjelenteket az egykori Alma Materben. „Mi, akik itt vagyunk, egykor elköteleződtünk valami mellett, ez a haza és a népünk szolgálata, ez az, ami összeköt minket. A katonai eskü és a tiszti fogadalom, amit egykor letettünk, egy életre szól és kötelez. Még akkor is, ha időközben az élet szeszélye más és más területre, pályára szórt szét bennünket” — fogalmazta meg Béndek József.

A beszédek után Kovács Gábor r. vezérőrnagy átadta a kerek évfordulós jelenlevők számára az emléklapokat. A 10, 20, 25, 30, 35, és 40 éve végzettek tiszteletére Hagen Balázs másodéves tisztjelült harmonika-szólóját, Farkas Johanna egyetemi docens szavalatát és a Készenléti Rendőrség Zenekarának játékát hallgathatták meg a résztvevők.

Az ünnepség további részében koszorúzás következett „A közrendért, a haza biztonságáért életüket vesztett hősök” emlékművénél. Az RTK nevében koszorút helyezett el Kovácsné dr. Szekér Enikő, a BM személyügyi helyettes államtitkára; Christián László r. dandártábornok, az NKE oktatási rektorhelyettese; Kovács Gábor r. vezérőrnagy, az RTK dékánja; valamint Béndek József nyá. r. altábornagy.

„A közrend és a haza védelme nem csupán egy szakmai kötelesség, hanem egy életforma, amelyet mindannyian vállalunk” — hangsúlyozta Koósz Nóra r. tisztjelölt, a HÖK elnöke az elhunyt bajtársakra emlékezve. „Tudás és tapasztalat, elszántság és újítások, hagyomány és fejlődés, mindez együtt formálja a Rendészettudományi Kar életét és identitását” — zárta beszédét Koósz Nóra.

 

Szöveg: Páhy Anna

Fotó: Szilágyi Dénes

 


Címkék: Alumni