NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Idén avatott rendőr hadnagyunk nyerte a Somorjai Gábor Nemzetközi Rendészeti Szakmai Emlékverseny vándorkupáját!

Az NKE Ludovika Sportegyesülete nevében Kovács Gábor r. vezérőrnagy, dékán nyitotta meg a Rendészettudományi Kar által szervezett, immár második Nemzetközi Rendészeti Szakmai Kupáért vívott küzdelmet.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar és a Ludovika Sportegyesület a fiatalon elhunyt Somorjai Gábor r. hadnagy emlékére szervez évente immár hagyományosan rendészeti szakmai versenyt. Az RTK egykori hallgatója, a Tonfa Szakosztály instruktora 2018 januárjában hunyt el 31 évesen. 

Kovács Gábor r. vezérőrnagy, dékán a felsorakozott csapatokhoz szólva megjegyezte, külön erénye a speciális ismereteket követelő feladatokból álló versenynek, hogy abban vállvetve bizonyíthatják szakmai felkészültségüket a már végrehajtásban, oktatásban szolgálatot teljesítők és a még tanulással foglalkozók.

A megmérettetésen szolgálati helytől függetlenül növendékek, hallgatók, tisztjelöltek, oktatók és hivatásos állományú versenyzők egyaránt indulhattak. A 4 fős csapatok összetétele a felsoroltak szerint lehetett növendék, aktív, illetve vegyes kategória. Az utóbbi kategóriájú csapatoknál növendék és oktató, vagy aktív csapattagnak is lennie kellett. Az egyes versenyszámokban esetenként csak három fő versenyzett a pályák leírásainak megfelelően. 
Az Emléktorna feladatai, pályái között szerepelt egyebek közt a falmászás, fast rope, erőnlét, lövészet, akadálypálya, taktikai-ügyességi verseny, elsősegélynyújtás, intézkedéstaktika, fegyver szét- és összeszerelés, valamint biztonsági öv szimulátor.

A falmászásnál egy nehezebb, több pontot érő és egy könnyebb pálya közül választhattak a csapatok. Az erőnléti hétpróbában a fekvőtámaszok, guggolások mellett homokban kellett közös futással abroncsot cipelni, majd fekvenyomással és kettlebell felhúzással, tolódzkodással, ergométerrel folytatni, emelve a hétpróbában szerezhető összpontszámot. Az akadálypályához „bemelegítésül” például félperces, gázálarcos gumiabroncs kalapálás, majd forgatás szolgált.

Az elsősegélynyújtás során az „önkéntes sérülteket” kellett ellátniuk, Ambu-babán pedig az újraélesztést bemutatniuk.

Ezután a Rendészeti Oktatási Épület és Kollégium Intézkedéstaktikai teremében, extrém környezetben intézkedtek a csapatok, fegyverismereti jártasságukat pedig különböző fegyverek gyors szét- és összeszerelésével bizonyíthatták, nehezítésként gázálarcban.

A 34 nevezőből Románia és Szerbia 2-2, Szlovákia pedig egy csapatot indított a nemzetközi megmérettetésen. Az RTK-t négy csapat képviselte: Jumping Jack, Ludovika Defendo SE, Amazonok és Tonfa Pink elnevezéssel. 

Az összetett verseny eredményei a következőképp alakultak.

A hivatásos kategóriában az induló húsz csapat közül:

I. hely: BRFK VIII. Ker. RK
II. hely: Országgyűlési Őrség
III. hely: Románia SIAS

A hallgatói kategória hat csapata közül:

I. hely: UCIPS (Szebia), a belgrádi székhelyű Bűnügyi Nyomozás és Rendőrségi Tanulmányok Egyetemének csapata négy hallgatóval
II. hely: Jumping Jack magyar csapat
III. hely: Adyseals magyar csapat

A nyolc, hivatásos és hallgatói vegyes csapatok megmérettetésben csak magyar csapatok indultak:

I. hely: Team 5FK
II. hely: Wombat Tactical
III. hely: AOCU 

A vándorserleget elnyerő, összesített nyertes VIII. kerületi csapat egyik tagja az RTK-n idén frissen végzett Csizmazia Benedek r. hadnagy volt, akinek külön is gratulálunk!


Szöveg: Deák József

Fotó: Szilágyi Dénes, Bodó Pál