NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Embercsempészet és -kereskedelem elleni képzésen Olaszországban

Az NKE RTK Bűnügyi, Gazdaságvédelmi és Kiberbűnözés Elleni Tanszék tanársegédje, Zsigmond Csaba r. alezredes nemrégiben részt vett az olasz rendőrség Casertában működő, szervezett bűnözés elleni felsőfokú továbbképző központja által szervezett képzésen.

Hazánkat képviselve szeptember 5–15 között, „Az embercsempészés és emberkereskedelem elleni fellépés” címmel szervezett képzés résztvevőjeként a magyar rendőrség felépítéséről, az embercsempészet és emberkereskedelem magyarországi helyzetéről, felderítési módszerekről is tartott előadást a nemzetközi hallgatóságnak.

A kéthetes képzésen, amelyen nem csupán az Európai Unió tagállamai vettek részt, szó volt a két említett bűncselekménnyel kapcsolatos nemzetközi jogi és európai uniós jogi szabályozás kereteiről, a szervezett bűnözéshez való kapcsolódásról, felderítési-nyomozási gyakorlati kérdésekről. Az egyes meghívott országok küldöttei prezentációk keretében bemutathatták országuk rendőrségi modelljét, és a két említett bűncselekménnyel szembeni fellépéssel kapcsolatos tapasztalataikat.

 

Szöveg: Zsigmond Csaba, Deák József

Fotó: Zsigmond Csaba