NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Ifjú járművezetők versenye RTK közreműködéssel

A Magyar Autóklub a Ford Magyarország támogatásával immáron másodszor rendezte meg a nemzetközi Best Young Driver verseny országos döntőjét, amelyen a versenybíráskodást az NKE RTK hallgatói is segítették.

A Rendészettudományi Kar és a Magyar Autóklub között évek óta fennálló együttműködés az idén is jelentős mértékben hozzájárult a verseny sikeres lebonyolításához.

A Best Young Driver versenyt legelőször a szlovén klub (AMZS) rendezte meg országos szinten 2017-ben, majd őt gyorsan követte a bolgár (UAB) és a lengyel (PZM) klub 2018-ban a saját országos versenyeikkel. Az első nemzetközi döntőt 2019-ben rendezték meg a FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) közreműködésével Szlovéniában az országos versenyek győztetéseinek részvételével „International Best Young Driver Contest” néven. Azóta minden évben megrendezik a nemzetközi versenyt. A Magyar Autóklub először 2022-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, amely hagyományteremtőnek bizonyult.

A megmérettetésen az Autóklub a friss vezetői engedéllyel rendelkező fiatal járművezetők közlekedési tudását tesztelte, hiszen a Best Young Driver verseny kiemelt célja a 18–26 év közötti fiatalok közlekedésbiztonsági tudásának fejlesztése, helyes közúti közlekedésre való nevelése, a közlekedési szabályokkal, az elsősegélynyújtással, valamint a járművek műszaki jellemzőivel kapcsolatos különböző készségek tesztelése és fejlesztése, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valakiből jó sofőr válhasson.

A verseny két szakaszból állt: 2023 nyarán az Autóklub felhívására az online elméleti tesztet közel 1200 jelentkező töltötte ki sikeresen, közülük a legjobbak kerültek a gyakorlati döntőbe, melyet augusztus 26-án rendeztek a Magyar Autóklub Közlekedésbiztonsági és Oktatási Parkjában. A döntőben a fiatal járművezetők számos izgalmas gyakorlati feladat során bizonyíthatták tudásukat, melyhez a Ford Magyarország biztosította számukra az autókat, így kipróbálhatták a legújabb elektromos Ford Mustang Mach-E-t is. 

A díjakat Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke és Talmácsi Gábor motorversenyző, a MotoGP 125 cm³-es kategóriájának világbajnoka (2007) adta át.

A gyakorlati döntőn a legjobb egyéni teljesítményt nyújtó hölgy és úr, Szabó Bernadett Anna és Kemény Imre kvalifikálta magát a nemzetközi versenyre, amely október 6-8. között lesz Ausztriában, ahol a Magyar Autóklubot, így Magyarországot is ők ketten képviselik. A gyakorlati döntő nyertesei egy éven keresztül jogosultak használni „Az ország legjobb fiatal női/férfi sofőrje 2023” címet.


Szöveg: Deák József

Fotó: autoklub.hu