NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Vesztegetési ügy a pódiumon

A Szent György Szakkollégium „Egy sikeresen megoldott vesztegetési ügy bemutatása” címmel nyílt, regisztrációhoz kötött szakmai előadást szervezett. A rendezvényt Gárdonyi Gergely r. ezredes, a Szakkollégium igazgatója nyitotta meg. 

A téma előadója Ambrus Péter r. alezredes, a Készenléti Rendőrség (KR) Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűncselekmény Elleni Osztály kiemelt főnyomozója volt. Az előadás elején az alezredes rövid ismertetőt adott eddigi pályafutásáról, melyet a KR Nemzeti Nyomozó Iroda felépítésének és működésének bemutatásával folytatott. 

Előadásának központi témájára térve a hallgatóság betekintést nyerhetett az adott büntető ügy részleteibe. A bűncselekmény középpontjában a Vis Maior támogatás, a hozzá kapcsolódó pályázat egyszemélyi felelőse, egy vállalkozó, és több kisebb település polgármestere állt. Az előadáson ismertetettek alapján a BM ügyintéző – akinek feladatkörébe tartozott a pályázati anyagok összekészítése – egy vállalkozó ismerőse közreműködésével több polgármester, valamint az ő ismeretségi körükbe tartozó katasztrófavédők hozzájárulásával több alkalommal is jogosulatlan vagyonra tett szert a pályázat felhasználásával.

Elkövetési módszerük alapján a BM ügyintéző és vállalkozó ismerőse településről-településre járták az országot olyan útviszonyok, közlekedési nehézségek és egyéb állapotok után kutatva, melyekre kisebb ferdítésekkel (több esetben előre beállított, túlzó képek felhasználásával) a település Vis Maior támogatást igényelhetett. Amennyiben találtak ilyen települést, a BM ügyintéző, a vállalkozó, valamint az őket segítő kommunikációs szakember felvették a kapcsolatot a település polgármesterével, akit meggyőztek arról, hogy pályázza meg a Vis Maior támogatást. 

Az elkövetők együttesen képesek voltak a javítási munkálatok finanszírozásának többszörösét elnyerni a Vis Maior pályázaton, azt pedig később elosztottak egymás között. Az ügyben érintett polgármestereket szinte egyetlen esetben sem vezérelte bűnelkövetési szándék, csupán szerettek volna javítani településük színvonalán.

Az ügy megoldásában a Nemzeti Nyomozó Irodán túl kiemelkedő szerepet játszott a Belügyminisztérium Ellenőrzési Főosztály és a Nemzeti Védelmi Szolgálat is, akikkel kiváló volt az együttműködés az ügy kapcsán, ami segítette a gyors és effektív munkavégzést. A nyomozásban meghatározó momentum volt a leplezett eszközök alkalmazása, melyek segítségével a hatóságok döntő bizonyítékokhoz jutottak.

Az eljárás lefolytatása során több nehézség is felmerült, köztük az ügyhöz tartozó iratanyagok óriási mennyisége, a bejelentett veszélyhelyzet miatt elhúzódó vizsgálati szakasz, valamint az ügyben érintett, vagy feltételezetten érintett minden személy felkutatása és kihallgatása. Az ügy méretéből és bonyolultságából kifolyólag a bizonyítás során több jogértelmezési vita is kialakult.


Ambrus Péter alezredes előadásának köszönhetően a hallgatóság megismert egy rendkívül bonyolult, szerteágazó ügyet, annak nyomozási menetét, így hasznos és értékes szakmai tapasztalatokkal gazdagodhattak a résztvevők.


Szöveg: Zsilák Balázs Zoltán, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál