NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A vallásgyakorlás szerepe a bv. reintegrációs tevékenységében

A Szent György Szakkollégium Büntetés-végrehajtási Szakmai Műhely szervezésében Erdélyi Csaba teológus, lelkész „A vallásgyakorlás szerepe a bv. reintegrációs tevékenységében” címmel tartott előadást. A rendezvényt Bogotyán Róbert Lajos bv. ezredes, a Büntetés-végrehajtási Szakmai Műhely vezetője nyitotta meg.

A lelkész előadását a reintegrációs tevékenység fontosságának kiemelésével, valamint jogszabályi hátterének ismertetésével kezdte, melynek központi elemét képezte a büntetés-végrehajtási intézet keretei között gyakorolt vallás szerepének jelentősége, amellyel kapcsolatosan Erdélyi Csaba az alapvetéseket is ismertette a hallgatósággal. Az előadó ehhez kapcsolódva elmondta azt is, milyen lehetőségei vannak a büntetés-végrehajtási intézetben dolgozó börtönlelkészeknek, milyen feladatokat látnak el, milyen körülmények között és kikkel dolgoznak.

Ezt követően szó esett a börtönlelkész hivatás történelméről, a lelkészek hitvilágáról, a különböző felekezetek megosztott szerepéről, és a börtönlelkészek működéséről a keresztényüldözések korától a második világháborús Magyarországon át egészen napjainkig.

Az előadás egyik legfontosabb részét képezte a börtönlelkészek és a börtönben dolgozó hivatásos állomány, valamint a börtönlelkészek és az elítéltek között kialakuló kapocs kiemelt szerepének bemutatása. A hallgatóság megismerhette, milyen privilégiumokkal rendelkeznek a lelkészek a börtön világában, és a számukra megadatott lehetőségeket miként használják fel arra, hogy az elítélteket jobb útra tereljék és a társadalom hasznos tagjává válhassanak büntetésük letöltése után.

Az előadás zárásaként a lelkész részletes és informatív válaszokkal szolgált a hallgatókban megfogalmazódó kérdésekre is, így elmondható, az előadás nagyban hozzájárult a résztvevők szakmai fejlődéséhez, egy tudományterület megismeréséhez.


Szöveg: Zsilák Balázs Zoltán, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál