NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A Budapesti Fegyház és Börtönbe látogattak az RTK hallgatói

Az RTK biztonsági szakirányos hallgatói a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Közigazgatási Jogi Tanszékének hallgatóival közösen Bozsó Zoltán bv. dandártábornok, intézetparancsnok meghívására intézetlátogatáson vettek részt a Wagner Gyula tervei alapján 1896-ban átadott Budapesti Gyűjtőfogházban (Gyűjtő), mai nevén Budapesti Fegyház és Börtönben.

A Gyűjtőbe érkező vendégeket Bozsó Zoltán fogadta, aki személyes hangvételű előadásában mutatta be a honi büntetés-végrehajtás rendszerét és az intézet működését, amelyet hallgatóink rövidesen testközelből is megtapasztalhattak. 

A tanulmányút következő állomásaként Rózsahegyi Tamás bv. ezredes, parancsnokhelyettes – az alapfeladatként felnőttkorú férfi elítéltek fegyház- és börtönfokozatú szabadságvesztésével összefüggő büntetés-végrehajtási tevékenységet végző országos jellegű büntetés-végrehajtási intézetében – a börtönvilág valóságába kalauzolta hallgatóinkat. 

A Kardos Pál és Lippai Zsolt r. alezredes által szervezett látogatás során a hallgatók bepillantást nyertek a sokak által csak igen kevéssé ismert börtönvilágba, és tájékozódtak a Gyűjtő működéséről, illetőleg az elhelyezési körleten testközelből tapaszthatták meg a zárt intézeti valóságot. A rendkívül őszinte hangvételű és tartalmas program részeként – amelyet ezúton is köszönünk – megtekintették a Kisfogház Emlékhelyet is. 


Szöveg: Lippai Zsolt, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Lippai Zsolt