NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Tanulmányi kiránduláson vettek részt a Szent György Szakkollégium hallgatói

Az NKE RTK Szent György Szakkollégium hallgatói Németh Gábor r. alezredes szervezésében, Gárdonyi Gergely r. ezredes, igazgató, Horgos Lívia igazgatóhelyettes és Bogotyán Róbert Lajos bv. ezredes, Büntetés-végrehajtási Szakmai Műhely vezetőjének kíséretében kétnapos tanulmányi kiránduláson vettek részt Szegeden és környékén, melynek során megismerkedhettek a határrendészek munkájával és a határforgalom ellenőrzésének menetével.

Az első nap délelőtti óráiban a Szakkollégium tagjai a Mórahalom Határrendészeti Távfelügyeleti Irányító Központot látogatták meg, ahol megtekinthették a kamerarendszerek működését, és videóra rögzített elfogások kíséretében nyerhettek mélyebb betekintést a határrendészek munkájába, az illegális határátlépők módszereibe.

Majd a hallgatók a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen a határátkelőhely működéséért felelős NAV-os és rendőr kollégák tartottak számukra tájékoztatást a határforgalom ellenőrzésről, a különféle járművekre vonatkozó szabályozásokról, a határátlépés menetéről, az ABC kapuk működéséről, és általánosságban az ott dolgozók mindennapjairól. Itt a hallgatók betekintést nyerhettek abba is, milyen elkövetési módok jellemzőek az illegális határátlépőkre, miként szűrik ki a kollégák az ilyen jellegű próbálkozásokat, és milyen szankciókra számíthatnak az esetleges elkövetők vagy közreműködők.

A tanulmányi kirándulás első napjának zárásaként a Szakkollégium tagjai a szegedi Határrendészeti Oktató Bázisra utaztak szállásuk elfoglalására, majd a belvárosba visszatérve ismerkedtek Szeged gyönyörű éjszakai látképével.

Második ott töltött napjukon a hallgatók tájékoztatást kaptak a Határrendészeti Oktató Bázis működéséről, a rendszeresített eszközökről, a képzési lehetőségekről, majd megismerhették a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség munkáját, és a határrendészet legfőbb kihívásait.

A rendkívül tartalmas tanulmányi utat követően a hallgatók visszatértek az Egyetemre, hogy megosszák a megszerzett tapasztalataikat hallgatótársaikkal.


Szöveg: Zsilák Balázs Zoltán, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Zsilák Balázs Zoltán