NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Kutyatartó mesterkurzus indult az Állatorvostudományi Egyetemen az RTK oktatója részvételével

Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja szervezésében – az országban egyedülálló módon – egy új típusú képzés indult a felelős állat- és kutyatartás iránt érdeklődőknek. A „One Health” (Egy egészség) fókuszú kutyatartó mesterkurzus új típusú ismereteket közvetít, és bemutatja a kutyatartás és a képzés különböző módszereit. A mesterkurzus – egyetemen kívüli – szakmai támogatói között szerepel a Semmelweis Egyetem Egészségfejlesztési Központ, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Főosztálya, a Magyar Szolgálati Kutyákért Alapítvány és az Országos Polgárőr Szövetség Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozata.

Az NKE Rendészettudományi Kar oktatói közül Frigyer László r. alezredes, tanársegéd, a Ludovika SE Rendészeti Kutyás Szakosztályának vezetője és az OPSZ Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozatának elnökhelyettese vett részt felkérésre a kurzus gyakorlati részének megszervezésében, valamint tartott több előadást is a szolgálati kutyák alkalmazása témakörben.

A mesterkurzus oktatásában és megszervezésében sok hazai neves szakértő is szerepet vállalt. Többek között Vetter Szilvia PhD. L.L.M állatvédelmi szakjogász, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, Horváth Orsolya PhD jogász, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Oktatási és Innovációs Üzletág üzletágvezetője,  Morva László r. alezredes, a ROKK Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Főosztályának vezetője, Hajdú Tamás r. főtörzszászlós, a ROKK Kutyavezető-képző és Állatfelügyelti Főosztályának mesterkiképzője, Sándor Ferenc Alex kutyatréner és Nagy Csilla L.L.M állatvédelmi szakjogász, a Magyar Birtokvédelmi Szövetség főtitkára.

A kurzus olyan jól sikerült, hogy a folytatásban – a visszajelzések alapján – már nemcsak a kutyatartó mesterkurzus további meghirdetésére lett igény, hanem egy – a kurzusban elsajátított elméleti alapokra épülő – mesterkiképzői kurzus indításának szükségessége is megfogalmazódott. 


Szöveg: Frigyer László, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Frigyer László