NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Tesztelési együttműködés a hatékonyabb felderítésért

Egyetemünk november 22-én a cseh Grant Detection s.r.o. cég képviselőjével tesztelési célú együttműködési megállapodást írt alá, amely szorosan kapcsolódik a Kar gondozásában álló  „A XXI. századi biztonsági kihívások nemzetbiztonsági hangsúlyai” c. projekthez.

Ennek értelmében a Grant Detection s.r.o. az NKE RTK szakértői, kutatói számára hozzáférést és lehetőséget biztosít a cég saját fejlesztésén gyakorlati tesztekre. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy azon a Budapesti Cseh Nagykövetséget Petr Michalek, a Kereskedelmi és Közgazdasági Részleg vezetője is képviselte. A cseh partnercég 2018 óta tölt be aktív szerepet a védelmi szektorban, és ma már több mint tíz uniós országban elérhetőek fejlesztései. Az eszköz átadásakor a cseh cég képviselője, Michal Vodrážka bemutatta az eszköz működését, valamint további hasznos tanácsokkal is ellátta a megjelenteket. A rendezvény a cseh fejlesztésű termék üzemeltetésének gyakorlati bemutatásával zárult egy haszongépjárműben elrejtőzött személyek észlelésével.

Az együttműködés az Egyetem egésze és az RTK Fejlesztési Osztály számára egyaránt fontos állomás, mivel ezáltal lehetőség nyílik egy olyan technológia tesztelésére, amit már több szomszédos országban is eredményesen használnak az illegális migráció gyors és hatékony felderítésére, visszaszorítására.

A megállapodás eredményeként 2023 decemberétől az Egyetemen megkezdődnek az eszközhöz kapcsolódó laboratóriumi és helyszíni tesztek. Ennek során különböző szempontok alapján vizsgálják, hogy a kézi detektor a magyar rendvédelmi feladatokat ellátó szervek felderítési munkáját, annak hatékonyabbá tételét is segítheti-e.
 

Szerző: Badar Fanni, Horánszki Andrea, Erdős Ákos, Deák József

Fotó: Bodó Pál