NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Konferencia a bűncselekményből eredő vagyon elvonásáról és visszaszerzéséről

A Büntető-eljárásjogi Tanszék és a Szent György Szakkollégium Büntető-eljárásjogi Szakmai Műhelye közösen megszervezte „A bűncselekményből eredő vagyon elvonásának és visszaszerzésének lehetősége a 21. században” című konferenciát. A rendezvényen meghívott külső előadók és az egyetem oktatói tartottak előadást
.
A konferenciát a levezető elnöki tisztet ellátó Blaskó Béla r. vezérőrnagy, professor emeritus, a Szent György Szakkollégium elnöke – egyúttal a rendezvény védnöke – nyitotta meg. Köszöntőjében a vezérőrnagy hangsúlyozta a téma rendkívüli időszerűségét. Kiemelte, hogy a vagyonvisszaszerzés célja a bűncselekménnyel okozott kár minél nagyobb arányú megtérítése, az elkövetők illegális vagyongyarapodásának elvonása, valamint a jogellenesen szerzett vagyon szervezett bűnözés során történő felhasználásának megakadályozása. Felhívta a figyelmet a büntetőeljárásáról szóló törvény azon rendelkezéseire, melyek a bűnös vagyon visszaszerzése kapcsán az ügyészség és a nyomozó hatóság kötelezettségeit fogalmazzák meg. Emellett utalt az ilyen eljárás kapcsán kötelező EU irányelv előírásaira, valamint az eljárás elengedhetetlen részét képező pénzügyi profilalkotás szükségességére.

Első előadóként Horgos Lívia, a Büntető-eljárásjogi Tanszék adjunktusa, a Szent György Szakkollégium igazgatóhelyettese osztotta meg gondolatait „A vagyonelkobzás és a polgári jogi igény érvényesítése egy jogeset tükrében” című előadásával. Horgos Lívia egy jogeset elemzésén keresztül mutatta be a büntetőeljárásban a vagyonelkobzás és a polgári jogi igény érvényesítése során a quasi kollízió előfordulásának lehetőségét, ezzel is érthetőbbé és megfoghatóbbá téve témáját a hallgatósága számára.

Ezt követően Gulyás Géza bíró, a Székesfehérvári Törvényszék tanácselnöke „Bűnös eredetű vagyon elvonása, avagy a vagyonelkobzás alkalmazásának aktuális kérdései” címmel tartotta meg előadását. Rövid áttekintést adott a vagyonelkobzás intézményének változásáról az idők múlásával, megmagyarázva ezzel előadása központi témáját, a vagyonelkobzás jelenkori működését, annak alkalmazását különböző esetekben.

Harmadik előadóként Borbély Zoltán ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója „A bizonyítási teher pálfordulásai”-t mutatta be. Számba vette a bizonyítás intézményének legfontosabb történeti állomásait, melyek jelentős kihatással voltak annak jelenlegi helyzetére, valamint rámutatott a vagyonelkobzás mai működése és a bizonyítási teher közötti erőteljes kötelékre.

A szünet után Nyitrai Endre r. őrnagy, a Krimináltechnikai Tanszék egyetemi docensének „Pénzügyi profilalkotás szerepe a vagyonvisszaszerzésben” című előadása következett. Az őrnagy kiemelt figyelmet fordított a vagyonvisszaszerzés körében használt modern technikai vívmányok ismertetésére, az adat és információ rendkívüli értékének demonstrálására.

A konferenciát záró előadást Simó-Angyal Viktória r. százados, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal Nyomozó Osztály osztályvezető-helyettese prezentálta „A vagyont érintő kényszerintézkedések végrehajtása a büntetőeljárás során” címmel. Gyakorlati nézőpontból mutatta be a vagyonvisszaszerzés intézményének működését, mintegy rendkívül érdekfeszítő, levezető előadással szolgálva hallgatóságának.

Elmondható, hogy a konferencia színvonalas előadásait a jelenlévő hallgatóság kiemelt figyelme, érdeklődése kísérte. Az előadók felkészültsége és a rendezvény szervezőinek munkája nyomán – nem tűnik túlzónak az a megállapítás, hogy – a jelenlévők szakmailag és szellemileg is gazdagodhattak. Az eseményt Blaskó professzor zárta, megköszönve az előadóknak és a részvevőknek, hogy megtisztelték értékes előadásaikkal, illetve jelenlétükkel a konferenciát.


Szöveg: Csíkos Lőrinc, Zsilák Balázs Zoltán, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál


Címkék: Konferencia 2023