NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Nyílt forrású információszerzés a kiberbűncselekmények felderítésében

A Szent György Szakkollégium szervezésében került megrendezésre a „Nyílt forrású információszerzés a kiberbűncselekmények felderítésében” című nyílt, regisztrációhoz kötött szakmai előadás. A rendezvényt Gárdonyi Gergely r. ezredes, a Szakkollégium igazgatója nyitotta meg. 

Az OSINT – Open Source Intelligence (nyílt forrású információszerzés) – mozaikszó a hírszerző technikák azon csoportját jelöli, melyek nyílt forrásból, az interneten mindenki számára hozzáférhető adatbázisokból és weboldalakról nyerik ki a releváns adatokat. E témában tartott előadást a Rendészettudományi Kar hallgatóinak Herédi István r. százados, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztály kiemelt főnyomozója.

Az előadás középpontjában a kiberbűncselekmények és azok felderítése állt, mely munkának kimagasló szereplője a nyílt forrású információszerzés, Herédi százados forte-ja. A hallgatók az esemény során megismerkedhettek az OSINT technikák alapjaival, az információs háló működésével, a digitális lábnyommal és a többfaktoros hitelesítés (MFA – Multi Factor Authentication) fontosságával is. Herédi István előadása színesítéséhez mindennapi példákon keresztül mutatta be, milyen egyszerűen szerezhetőek meg kulcsfontosságú adatok bárkiről, miként történik egy-egy sérülékenység felderítése és kiaknázása, valamint hol és milyen formában lelhetők fel leginkább a nyomozás során kiemelkedő szerephez jutó információk. Előadása zárásaként elmondta, hogy a nyílt forrású információszerzés egy olyan tudományág, amely mindenki számára megtanulható. Kellő motivációval és eltökéltséggel bárki képes lehet az OSINT technikák elsajátítására, mely tudás minden kétséget kizáróan rendkívül hasznosnak bizonyulhat a jelenlegi informatikaközpontú világunkban.


Szöveg: Zsilák Balázs Zoltán, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál