NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Az RTK hallgatói a Fővárosi Törvényszéken jártak

A Szent György Szakkollégium szervezésében a Szakkollégium 4 hallgatója – képzési gyakorlat keretében – részt vehetett a Fővárosi Törvényszék büntetőügyben tartott előkészítő ülésén.

A 13 vádlottas büntetőügyben a vádlottak a vádirat szerint a vád tárgyává tett bűncselekményeket 2021 elején, a COVID-19 világjárvány idején követték el.

Az ügyészség  9 vádlott vonatkozásában a vádiratnak megfelelően alternatív (mértékes) indítványt tett a büntetés vagy intézkedés mértékére, illetve tartamára. Ezt követően e vádlottak beismerték a bűnösségüket hamis magánokirat felhasználása vétségében és a tárgyaláshoz való jogukról lemondtak. Az eljáró bíróság ítéletet hirdetett, melyben figyelembe vette a védők indítványait is a büntetés kiszabása, illetve az intézkedés alkalmazása körében. Az ítélet nem emelkedett jogerőre, mert az ügyészség 3 munkanap gondolkodást kért annak eldöntésére, hogy benyújtsa-e a fellebbezést vagy sem.

A büntetőper egyedi jellege abban nyilvánult meg a hallgatók számára, hogy az V. rendű vádlott védelmét Horgos Lívia adjunktus, a Szent György Szakkollégium igazgatója látta el. Az előkészítő ülés szünetében a hallgatók az újonnan szerzett ismereteikkel kapcsolatban több kérdést is feltettek, melyekre az adjunktus részletesen válaszolt. 

A hallgatók e bírósági látogatáson betekintést nyerhettek a Be. terhelttel való együttműködés formális igazságot elfogadó egyik jogintézményébe. Eddig megszerzett büntetőjogi és büntető-eljárásjogi elméleti ismereteik gyakorlati tapasztalatokkal is bővülhettek. A hallgatók összességében úgy vélekedtek, hogy az előkészítő ülésen való részvételük hasznos volt, és a jövőben is szívesen élnének a lehetőséggel, hogy az egyetemen tanultak gyakorlati megvalósulását vizsgálják.


Szöveg: Tadijanov Leon, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Gombos Barnabás