NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Modern rendészeti technológiákban rejlő lehetőségek a jövő generációjának

Az év elején a Rendészettudományi Kar másod- és harmadéves hallgatói kari Innovációs Nap keretében ismerkedhettek meg a különböző rendészeti célú fejlesztésekre fókuszáló vállalatok munkájával és az RTK-n zajló kísérleti kutatások előzetes tapasztalataival.
 
A kutatás-fejlesztési és modernizációs lehetőségekhez kapcsolódó január 30-ai eseményt Erdős Ákos püőr. őrnagy, fejlesztési osztályvezető nyitotta meg, aki előadásában a hazai piacon még el nem elérhető, új rendészeti eszköz kísérleti tesztelésének tapasztalatait mutatta be. A csehországi Grant Detection s.r.o. által fejlesztett MMD01 típusú kézi detektor kísérleti tesztelésére az Egyetemmel való nemzetközi együttműködés keretében kerülhetett sor. Erdős Ákos előadásában elmondta, hogy az RTK fejlesztési területének egyik kiemelt feladata azt lehetővé tenni, hogy a hallgatók már tanulmányaik során megismerhessék azokat az eszközöket, amelyek akár a jövőben segíthetik őket napi munkájuk során.

A nap második előadója Falk György, Gábor Dénes-díjas gépészmérnök, a Varinex Zrt. alapítója és stratégiai igazgatója az additív gyártás folyamatával, legújabb megoldásaival és a technológiában rejlő lehetőségekkel ismertette meg a hallgatókat. Az előadó a gyártási technológia mellett számos gyakorlati példát is bemutatott, amelyek rávilágítottak az additív gyártás végtelennek tűnő lehetőségeire.

Az Egyetemmel szoros szakmai együttműködésben álló Fercom Systems Kft. és a Scorpio Kft. képviseletében Seresné Farkas Júlia ügyvezető igazgató, a hazai rendvédelmi szervek által is alkalmazható testkamerákról és azok testreszabott megoldási lehetőségeiről tartott előadást kollégáival. A technikai ismertetőt interaktív bemutató követte, amely során az érdeklődők ki is próbálhatták a Senken és a NEXX 360 típusú testkamerákat.

Az interaktív előadások sora folytatódott, hiszen az Idomsoft Zrt. képviseletében Kellessy Tibor Károly innovációs szakértő a rendvédelemben is használható virtuális és kiterjesztett valóság területére kalauzolta el a hallgatókat. A mozgalmas bemutatón a vállalkozó kedvű érdeklődők VR szemüveg segítséggel bejárhattak egyes bűnügyi helyszíneket, illetve megismerhették a profilozás lehetséges jövőjét, amely fejlesztés az Infokommunikációs és Információtechnológiai Nemzeti Laboratórium keretén belül valósul meg az IdomSoftban.”

A nap zárásaként Trencsényi Dániel tű. hadnagy, az NKE volt hallgatója mutatta be előadásában az Egyetem által 2023-ban szervezett Hackathon versenyen nyertes pályázatukat és a versenyre történő felkészülés tapasztalatait. Az előadás kiemelt célja volt, hogy ösztönzést adjon a hallgatóknak a mesterséges intelligencián, kutatás-fejlesztésen alapuló saját ötletek kidolgozására, amelyekkel az RTK által a 2023/2024. tanév második szemeszterében meghirdetett, mentorálással egybekötött ötletversenyére is pályázhatnak.

 
Szerző: Badar Fanni, D. Tóth Norbert, Erdős Ákos
 
Fotó: Badar Fanni, Bodó Pál