NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Nemzetközi szolgálati kutyás gyakorlaton vett részt az RTK oktatója

Többnapos közös képzési gyakorlatot szervezett Hortobágyi Ferenc pénzügyőr alezredes, a NAV Bevetési Igazgatóság Kutyakiképzési Osztályának vezetője a szlovák vámigazgatás 8 fős szolgálati kutyás küldöttségével, melyen részt vett Frigyer László r. alezredes, szakmai elnökhelyettes, az NKE Egyetemi Polgárőrség titkára és a Ludovika SE Rendészeti Kutyás Szakosztály vezetője is. Az egyik képzési napot a ROKK Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Főosztály Dunakeszin lévő telephelyén tartották, a házigazda Morva László r. alezredes, főosztályvezető, az OPSZ Kutyás-szolgálati és Állatvédelmi Tagozatának szakmai elnökhelyettese volt. Frigyer László vizsgáztatási feladatokat is ellátott Morva főosztályvezetővel, valamint Görbe Attila r. alezredessel, a KR Határvadász Ezred parancsnokhelyettesével a szolgálati kutyás mentorképzésen. A közös szolgálati kutyás gyakorlaton tapasztalatszerzés céljából részt vett Molnár Zoltán, az OPSZ Kutyás-szolgálati és Állatvédelmi Tagozatának elnöke is. 

A gyakorlat következő állomása a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának taktikai házában volt Frigyer alezredes vezetésével. A képzésen részt vett Szabó Balázs, a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség kutyás és állatvédelmi szakterületi koordinátora, az NKE Ludovika SE mesterkiképzője, valamint Tóth Fanni adó- és pénzügyi nyomozó szakirányos hallgató. A gyakorlatot elöljáróként megtekintette Fekete Csaba r. dandártábornok, a Rendvédelmi Tagozat parancsnoka, aki a szakmai pályafutása során mindig támogatta a szolgálati kutyás kollégákat, amelyet ezúton is hálásan köszönünk.

A képzés végrehajtása és annak szakmai tapasztalatai rávilágítottak, hogy milyen fontosak a nemzetközi szolgálati kutyás tapasztalatcserék. Ugyanis a szlovák vendégekkel történt szakmai eszmecserék is megerősítették, hogy a kutyás képzési alapok és felmerülő végrehajtási problémák is azonosak a részt vevő szervezeteknél.


Szöveg: Frigyer László, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Frigyer László, Bodó Pál