NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Értékes előadások hangzottak el a Szent György Szakkollégium rendezvényén

Karunk dékánja, Kovács Gábor r. vezérőrnagy látogatást tett a Szent György Szakkollégiumnál, akit a Szakkollégium tagsága nevében Horgos Lívia adjunktus, igazgató köszöntött, majd felkérte tájékoztatójának megtartására. A szakkollégiumi tagok részére megrendezett eseményen részt vett Blaskó Béla r. vezérőrnagy, professor emeritus, a Szakkollégium elnöke, valamint Bogotyán Róbert Lajos bv. ezredes, igazgatóhelyettes is. 

Kovács Gábor a tájékoztatója végén hangsúlyozta: az NKE büszke lehet a Szakkollégium tagjainak kiemelkedő teljesítményére, és az általuk gyakran megszervezésre kerülő színvonalas szakmai programokra. 

Ezután a Szakkollégium hallgatóival közösen meghallgatta Nagy János r. főtörzszászlós megrendítő témakört érintő előadását, melyben a 2020. december 24-én történt újpesti rendőr-késelést elemezve rámutatott a bűncselekmény feldolgozásának problematikus részleteire, levonva egyúttal a tanulságokat. Kiemelte, hogy a szolgálatirányító parancsnoki feladatokat ő látta el, így közvetlenül ő kommunikált az újpesti késelésben intézkedő rendőrökkel. Rendkívüli részletességgel számolt be arról, hogyan zajlott a rendkívüli esemény, milyen gondolatokkal láttak neki az aznapi szolgálatnak kollégáival, továbbá, hogy miként reagált a megtámadott r. őrmestertől érkező segélykérésre, és milyen események követték a helyszínre érkezését.

Az előadó nem félt megnyílni hallgatóságának azzal kapcsolatban, hogyan is küzdött az eseményt követő pszichológiai nyomással, PTSD-vel, alkoholizmussal. Szólt arról, hogyan próbálta eltaszítani magától a számára fontos embereket, és hosszú időn keresztül hogyan birkózott egyedül a vállait nyomó elviselhetetlen teherrel. Az előadása fontos üzeneteként a főtörzszászlós arra biztatta a résztvevőket, ha bármikor az életben hasonló helyzetbe kerülnek, és úgy érzik, nincs kiút, keressenek szakértői segítséget, ne próbálják gyógyszerekbe, alkoholba, esetleg másba fojtani bánatukat.

Az előadás során a hallgatók megismerkedhettek az eseményben részt vevő személyek érzelmi válságával, az intézkedés lefolyásával és az életveszélyes sérülés keletkezésének okaival, a rendkívüli eseményt követő szemle kiemelkedő szerepével, és a Rendőrség szervezetként adott válaszával e tragikus eseményre.

A páratlanul informatív, tanulságos, emberközeli előadásnak hála a Szakkollégium hallgatói ismét értékes tapasztalatokkal gazdagodhattak, melyeket minden bizonnyal későbbi szakmai életútjuk során lehetőségük lesz kamatoztatni.


Szöveg: Zsilák Balázs Zoltán, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál