NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Emberkereskedelem és kiberbiztonság Koszovóban

Március 21-én Ahmet Nuredini, a Koszovói Köztársaság Rendőri Főigazgatóságának ezredese az RTK Bűnügyi, Gazdaságvédelmi és Kiberbűnözés Elleni Tanszék munkatársaival találkozott.

Bemutatta a koszovói bűnügyi helyzetet, az emberkereskedelem, a kábítószer-kereskedelem és a kiberbűncselekmények kihívásait. A kötetlen konzultáció keretében a munkatársak megismerhették, hogy a koszovói rendőrség milyen módszerekkel deríti fel az egyes eseteket, a vendégnek pedig bemutatták a Bűnügyi, Gazdaságvédelmi és Kiberbűnözés Elleni Tanszék működését, a kiberbűncselekményekkel és kiberbiztonsággal kapcsolatos képzéseit.

Az ezredes délután az RTK Szent György Szakkollégium hallgatóinak adott elő. Először Sőregi-Vilén Éva, a Ludovika Scholars Programmenedzsere mutatta be a vendéget és a programot. Nuredini professzor érdekfeszítő bemutatójában kitért a koszovói rendőrség információbiztonsági és kiberbűnözési felderítési módszereire: „Security threats with the focus on the role of the security institutions in combating these threats”. Az interaktív bemutatóba a hallgatók is aktívan bekapcsolódtak a vendég kérésének megfelelően. Őket különösen az információbiztonságot érő fenyegetések és az információs rendszerek elleni támadások érdekelték, valamint a dark weben keresztül tapasztalt emberkereskedelem és gyűlölet-bűncselekmények elleni küzdelem. A kérdések és válaszok révén a résztvevők részletesen megismerhették egy külföldi ország kibertérbeli munkáját.


Szöveg: Árpás Béla, Gyaraki Réka, Deák József 

Fotó: Bodó Pál