NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Rendezvényszervező-sportbiztonság képzés

A Magyarország-Koszovó válogatott barátságos labdarúgó-mérkőzés biztosítását tanulmányozták a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és az NKE közös képzésének hallgatói.

A két egyetem együttes akkreditációjával folyó képzés immár négy éve töretlenül sikeres. A végzettek között vannak a Magyar Labdarúgó Szövetség biztonsági vezetői, a különféle sportágakban a nemzeti bajnokságban részt vevő klubok biztonsági igazgatói, a kiemelt sport- és kulturális rendezvényeket biztosító cégek főrendezői, valamint a rendőrség kulturális-, sport- és tömegrendezvényeket biztosító szakemberei. 

Barócsi Csaba, az MLSZ biztonsági munkatársa – aki korábbi rendőri tapasztalattal is rendelkezik – vezette végig jelenlegi hallgatótársait a Puskás Stadionban. Külön felhívta a figyelmet a beléptetés során alkalmazott szigorú jogosultság- és biztonsági vizsgálatra.
A Vezetési Ponton folytatódott a nemzetközi rendezvény biztonsági irányításának a tanulmányozása, ahol Samu István r. vezérőrnagy, az MLSZ biztonsági igazgatójának köszönhetően a hallgatók megismerhetik az ott folyó mindenoldalú biztosítás munkafolyamatát. 

Itt már rögtönzött évfolyam-találkozókat lehetne tartani, mivel több fontos beosztást betöltő biztonsági szakember rendelkezik „Rendezvényszervező-sportbiztonság” szakirányú oklevéllel, így Szabadkai Ákos az MLSZ, Hampó Zsolt és Massányi Péter pedig a Valton Sec. részéről viselik éppen most a felelősséget a civil biztonsági munka irányításáért – ismertette Kovács Sándor r. ezredes, a képzés mesteroktatója. 

A szomszédos rendőri törzsbe is ellátogattak a jelenlévők, ahol Ricsei Tibor r. ezredes, a Készenléti Rendőrség egyik bevetési főosztályvezetője irányította a rendőri munkát, Nagy István r. alezredes pedig mindezeket bemutatta a hallgatóknak.

Dávid József, a BKK Zrt. forgalomirányítási koordinátora tájékoztatta a résztvevőket a forgalomszervezési tevékenységről, amelynek célja, hogy a több mint ötvenezres rendezvény minél kisebb fennakadást okozzon a fővárosi közlekedésben.

Christán László r. dandártábornok, oktatási rektorhelyettes, a képzés szakmai vezetője eredményesnek értékelte, hogy a hallgatók megismerhetik a komplementer rendészet tagjainak gyümölcsöző együttműködését, amelyhez a magas szintű képzéssel járulunk hozzá.

Külön köszönetet mondott Samu István r. vezérőrnagynak – aki a tavalyi évben végzett a képzésen – a gyakorlati terep biztosításáért, és Tarcsa Csaba r. vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettesnek, a Készenléti Rendőrség parancsnokának kiemelkedő támogató munkájáért, valamint Nagy Miklós r. dandártábornoknak, a Készenléti Rendőrség bevetési parancsnok-helyettesének több éve betöltött vizsgaelnöki megbízatásáért.

A hallgatókat a programra elkísérte Lippai Zsolt r. alezredes, tanársegéd is.


Szöveg: Kovács Sándor, Deák József

Fotó: Vezda László