NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A Hableány tragédiáról szervezett előadást a Szent György Szakkollégium

A Szent György Szakkollégium nyílt, regisztrációhoz kötött szakmai előadást szervezett, melyen Jasenszky Nándor r. ezredes, a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője adott elő a 2019-ben bekövetkezett Hableány hajókatasztrófáról.

Az előadó rendkívül színvonalas, számos képpel kiegészített előadása kitűnő rálátást biztosított a Hableány tragédia során bekövetkezett balszerencsés eseményekre, az incidensre adott válaszreakciókra, a Terrorelhárítási Központ által végzett vezetői és szervezői tevékenységre. A hallgatóságnak lehetősége nyílt több különböző dimenzióból is megismerni a mentés során felmerülő nehézségeket, a kiemelkedő szakmai felkészültséget igénylő kárelhárítási feladatokat, az eset sokoldalúságát.

Az ezredes előadása zárásaként a következő kulcsszavakat emelte ki: “Érzékenység. Figyelmesség. Szervezettség. Kommunikáció.” Ezek jellemezték a Hableány tragédiára adott hatósági választ, és ugyanezen szavak azok, amelyeknek hála dél-koreai követek és képviselők minden évben ellátogatnak a Terrorelhárítási Központ munkatársaival közösen a Hableány hajótragédia áldozatainak emlékművéhez.

A „Hableány tragédia a Terrorelhárítási Központ szemszögéből” rendhagyó módon adózott a katasztrófában elhunytak emléke előtt, miközben legmélyebb tiszteletét fejezte ki a mentésben segédkező személyeknek. Az előadás, melyen végül több mint száz fő vett részt, óriási sikert aratott a hallgatóság köreiben.


Szöveg: Zsilák Balázs Zoltán, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál