NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Gulyás Michelle: „Sportos családomból is merítek erőt”

Gulyás Michelle, az NKE RTK munkatársa győzött az öttusázók idei első világkupa versenyén Egyiptomban: „Magabiztos versenyzés, fantasztikus teljesítmény!” Mindezek hátteréről kérdeztük őt.

A testvéreim is mindannyian sportoltak a tanulás mellett, így én is. De nem tudom például, minek köszönhető a mostani eredményem, mert sok tényezőn múlik. Az öttusa egy nagyon összetett sportág. Technikai része a lövészet, a lovaglás és a vívás, a fizikai pedig az úszás és a futás. Ráadásul nemcsak az számít, mennyi munkát tesz bele az ember, hanem fontos még, hogy fejben mennyire készült fel a versenyzésre, oda milyen mentális állapotban kerül, hiszen nagyon sok mindenre kell egyszerre ügyelni. Az öt sportágra való készülés önmagában is rengeteg időt vesz igénybe, emellé jönnek a kiegészítő tevékenységek. Például kondizni, sportpszichológushoz járni, közben ügyelve a regenerációra is (masszőr, gyógytornász, stb.). Mindez tehát időigényes elfoglaltság. Viszont a sport kis korom óta az életem részét képezi, öt évesen már szertornáztam, és hat éven át űztem ez a sportot. Ez jó alapokat adott mind mentalitásban, mind pedig a sporthoz, a mostani öttusához, az eredményekhez.

– A családban a szüleid is sportoltak?

– Ők egész életükben hobbi-sportoltak. Többfélét kipróbáltak, de egyiket sem űzték versenyszerűen. Így minket is elvittek sportolni, és ügyesnek bizonyulva talált mindegyikünk magának valamit, ami lekötötte a tanulás mellett.

– A testvéreid mit sportoltak?

– A két évvel idősebb nővérem velem szertornázott, körülbelül együtt kezdtük. Ő tovább folytatta, mint én, de egy esést követő sérülés után átment sportlövészetre. Az öcsém öttusázott, miatta kezdtem el én is tizenegy évesen, tőle indult az ötlet. De a tanulmányai olyan irányt vettek, amibe már nem fért bele a versenysport. Mert – mint említettem – az öttusa annyira sok időt felemészt, hogy nagyon kevés ember tud érte ekkora áldozatot hozni.

– Az öcséd mit tanul?

– Alkalmazott közgazdaságtant hallgat angol nyelven a Corvinuson. Itt tőzsde versenyeken indul, komoly sikerekkel. Ő inkább ebben találta meg azt, ami leköti és érdekli.

– A családtagjaid is elszakadtak időközben a sporttól?

– Nem, igazából az öcsém sem teljesen. Például apukám, amióta öttusázunk, elkezdett úszni és futni. Őt ismét bevonzottuk magunkkal a rendszeres sportba. Anyukám csoportos fitness-termes edzéseken vesz részt. Konditerembe rendszeresen jár a nővérem is. Emellett biciklizik, így jár dolgozni. Az öcsém változó; focizik hobbiból a barátaival, emellett mindenféle szabadtéri sporttal foglalkozik, biciklivel pedig hosszabb távokat tesz meg.

– Mikor szoktál kelni?

– A heti négyszeri reggeli úszásra 5.15-kor. Régen öt volt, immár csak négy. Hatkor kezdődik az úszóedzés a Duna Arénában. Magyarovics Zoltán elvállalt minket újpesti úszócsapata mellett az olimpia szezonra, de reméljük, folytatjuk majd a közös munkát. Hála neki, sikerült is jelentős javulást elérnem az úszásban.

– Bizonyára ugyanez történik majd a futással is – közös ismerősünk –, Kárai Kázmér, a legendás egykori olimpia- és világbajnok öttusa csapat és híres tájfutók futásedzőjével végzett munka eredményeként.

– Kazi bácsi már 2020 novembere óta – amikor 9 év KSI után az Újpesthez igazoltam – segítette a futófelkészülésemet. Volt egy kis idő külön, és most újra nála vagyok. Az ő szerepe kulcsfontosságú a fejlődésemhez.

– A korai kelés után mi következik?

– Hétfő, szerda, péntekenként hat edzés. Sőt, ilyenkor szinte mindent is csinálok! Úszással kezdve, 9-től lovaglás, majd kondi edzésre megyek. Aztán egy futás és lövészet. Egyben vagy külön. Délutánra már „csak” a vívás marad. A hétfő-szerda-péntekem tényleg sűrű azért, hogy kedden és csütörtökön itt lehessek az egyetemen. Ilyenkor szintén reggeli úszás, majd futás-lövészet lézerrel egyben, munkahelyi teendők, délután pedig vívás ismét.

– Hol?

– A BVSC-ben, vagy a Gerevichben (Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok), ahol a válogatott vívókeret szokott edzeni. Hozzájuk csatlakozunk, ha itthon vannak és nem versenyen.

– Van hobbid?

– Hát… Igen, a sport! Nem gondolnám, hogy akad más. Bár, ha van szabadidőm, akkor igyekszem inkább a családommal, a barátaimmal közös programot szervezni. Hobbim talán az utazás. Ha épp egy kis szünet van a sportban, akkor szeretek világot látni. Pedig az öttusával így is szerencsés vagyok, mert sokat utazom versenyekre, edzőtáborokba. De egészen más teljesítménykényszerrel indulni külföldre, mint pihenni. Mondhatjuk, hogy a kiegészítő hobbim az utazás, talán ez a második legnagyobb szenvedélyem. Barátokkal és a családdal is viszonylag sokat utazunk.

– Mint mondtad, a lelked pszichológus is ápolja. Te is így teszel?

– Amikor van egy kis szabadidőm, igyekszem olyan dolgot tenni, ami feltölt. Szerencsémre olyan környezet vesz körül általában és edzéseken is, amiből mindig lehet feltöltődni. Példa erre az újpesti edző közegem, társaságom. Ott Szép Bazsi és Tamás Boti az edzéstársaim. De az edzőimmel is olyan kapcsolatom alakult ki, amiben nem feladatnak, pláne nem kényszernek érzem az edzéseket, versenyeket. Nem állítom, hogy mindig jól érzem magam az edzésen, mert bizony azért sokszor megszenvedek a feladattal, de közben a jó légkör miatt, a barátságok ápolása mellett sokkal jobban tudok teljesíteni. Edzéseken kívül pedig a barátokkal általában enni szoktam járni. Mert szinte naponta ez az egyetlen kis szabadidőm…

– De gondolom nem eheted mindig azt, amit megkívánsz.

– Ez változó. Versenyek után visszatöltés jelleggel egy hétig mindenképp azt eszek, amit csak szeretnék. Utána pedig azért nyilván figyelnem kell, mert a fizikai számoknál, főleg a futásnál számít a testsúlyom. Ebben a dietetikusom is szokott segíteni. De nagyjából érzem már a mennyiségeket, mennyi szénhidrát, fehérje szükséges, mennyi húst egyek egy nap, és így tudom variálni. Az elején volt nehéz megszokni a mennyiségeket. Például pihenőnapon egészen más az étkezésem, mint a hat edzésnapon, de ez természetes. Viszont a világban, a világhálón szerintem mostanában kifejezetten elterjedt az egészséges táplálkozás. Például akik kondizni vagy futni járnak itt az egyetemen, ők is ügyelnek a táplálkozásukra, és ez nem csak a sportolóknak lenne fontos… A hobbisportolók gyakran sokkal komolyabban veszik a táplálkozást, és jobban kimérik grammra, mit ehetnek, mint a versenyzők.

– Olvasni szoktál vagy inkább filmet nézel?

– Szeretem az önfejlesztő könyveket. Például a nővérem keresett nekem egyet angolul arról, hogy tudja jobban ellazítani magát az ember, és kevésbé felhúzni magát a dolgokon. Kíváncsian várom a benne lévő új ötleteket, de még csak az elején tartok. Kedvelem a pszichológiai könyveket is, vagy amik úgy érzem, hozzá tudnak segíteni valami többhöz. Ezekben nem mindig csak hasznos dolgokat írnak, de igyekszem kiszűrni, ami számomra az.

– Külön művészet lehet időt találni az olvasásra!

– Igen, de este nyilván segít néha az elalvásban is, kicsit lefárasztja az embert. Hétvégente azért jut időm rá; szombaton általában két edzésem van, és utána hétfő reggelig teljesen szabad vagyok.

– Az élsportolóknak nehéz lehet a szervezetükből úgy kihozni a maximumot, hogy közben ne sérüljenek meg.

– Ilyen szempontból szerencsésnek mondhatom magam, mert nem vagyok sérülékeny. Amikor még növésben voltam, persze nekem is voltak térd és boka problémáim, de amióta felnőttem, kifejlődött a szervezetem, azóta nemigen volt sérülésem. Talán lovas rutinom is van már annyi, hogy leeséskor ügyesebben érkezzek a földre.

– Az öttusából a lovaglás kivezetése teljesen új helyzetet teremt?

– Igen; ez egy nagyon fájó pont az öttusázóknak! Talán a fiataloknak kevésbé, mert sokan vannak, akik egy kicsit tartanak a lovaglástól, félnek a lovaktól, miközben mások talán éppen a lovaglás miatt próbálják ki az öttusát. Mert állat is van benne, és más sportágakat is lehet művelni; ez a színesség maga a varázs!

– Tokióban több öttusázót megtréfáltak a lovak…

– Úgy gondolom, az nem a lovak, vagy a lovasok hibája volt, hanem a szervezőké. Olyan lovakat válogattak be a lovagláshoz, akik leginkább csak a gazdájukhoz szoktak. A lovas lónak egész életében szinte csak a saját gazdája ül a hátán. Ők nehezebben viselik, ha egy idegen ül rájuk. Aki ráadásul nem csak edz vele, sík munkában, hanem rendes pályát menne vele versenyen. Versenyhelyzetekben a lovak is jobban izgulnak. Hisz mégiscsak bemennek egy hatalmas stadionba, ahol sok a néző, még ha Tokióban a COVID miatt nem is voltak annyira sokan. Ugyanolyan lelkük is van a lovaknak, mint az embereknek, hatással van rájuk is a verseny. Ezt legelőször a saját lovainkon vettem észre. Megérzik, ha verseny van, kicsit másként viselkednek, akár nagyon lelkesen is.

– A lövészet egyenruhásként mennyire áll közel hozzád? Úgy tudom, a futások közbeni lövészetekben is nagyon jó eredményeket értél el.

– Igen, ötször hatszáz méteres futás közben kell lőni. Magas pulzussal és pontosan. Ez eleinte mindenképp nagy kihívást jelentett. De a keddi és csütörtöki edzéseimen éppen ezt gyakoroljuk: magas pulzus mellett pontosan lőni. A lövészet erősségemnek számít, mert 2015-ben, amikor leestem a lóról és eltörtem a lábam, lövészeten kívül nem igazán tudtam semmit tenni. Akkor nagyon sokat lőttem; bejártam a sportlövőkhöz, kezdetben még székben ülve. Mindig igyekszem akár a rossz helyzeteket is ügyesen hasznosítani.

– Mi a Rendészettudományi Karon a konkrét feladatod?

– Szezonális hallgatói sportrendezvények szervezésében, illetve új BM versenyek bevezetésében segítek, és hogy minél több hallgató induljon el ezeken. De például pár gimnáziumban a toborzásba is bekapcsolódtam.

– Mik a jövőbeni terveid?

– Sok minden múlik a mostani olimpián és a helyezésemen. Meghatározó az is, hogy kikerül a lovaglás… De jelentkeztem az RTK kiberbiztonsági mesterképzésére. Mindenképp szerettem volna, hogy ha nem is kezdek rögtön el dolgozni hivatásosként állományban, akkor tegyek ismét valami hosszabb távon hasznosat. Szeptemberben kezdődik a képzés.

Mint a rendkívül szorgalmas, nagy küzdőképességgel megáldott, vidám sportoló végezetül mosolyogva megjegyezte: a versenyeken fő célja mindig az, hogy minél jobban szerepeljen. Hogy ez érmet is jelenthet? Hát, az többször előfordult…

 

Michelle eddigi legjelentősebb nemzetközi öttusa eredményei, a teljesség igénye nélkül: 2017: Ifjúsági Eb, Caldas da Rainha (Portugália): 2., leánycsapat 2.. Ifjúsági vb (U19), Prága (Csehország): 4., váltó 3.. 2018: Junior Eb, Barcelona (Spanyolország): 4., leánycsapat 1.. Junior vb, Kladno (Csehország): leánycsapat 3.. Felnőtt vb, Mexikóváros (Mexikó): vegyesváltó 2., női váltó 5. 2018: Nyári ifjúsági olimpia Buenos Aires (Argentína): egyéni 3.

(https://www.utanpotlassport.hu/2019/01/26/tizennyolc-evesen-a-felnottek-kozott#google_vignette)

A 2019-es junior vb 31., csapatban 5., Európa-bajnokság19., női csapatban 6.

https://m4sport.hu/ottusa/cikk/2019/08/11/kovacs-sarolta-nagy-kuzdelemben-szerzett-olimpiai-kvotat-az-ottusa-eb-n/

Vb Budapest, 27., 5. csapatban.

https://www.utanpotlassport.hu/2019/09/11/ottusa-fiatalsag-es-bolondsag-a-budapesti-felnott-vilagbajnoksagon

Európa Játékok, Krakkó 7. (tokiói olimpiai kvóta).,

2020: Tokió 12.

2021: világkupa (vk) Szófia 1.

https://www.utanpotlassport.hu/2021/04/17/ottusa-gulyas-michelle-megnyerte-a-szofiai-felnott-vilagkupaversenyt

Vk döntő 3., vb Kairó 3. (párizsi olimpiai kvóta), női csapat 2.

2022: Egyiptom, Alexandria vb 2., csapat 3., vk Kairó 1. Eb 2. csapat 3. Világranglistavezető.

https://magyarnemzet.hu/sportlexikon/gulyas-michelle

 

Magyar bajnokság: 2021, 2022, 2023, 2024 1., 2019, 2020, 3. Csapat 2018, 1., 2017, 2020, 2., 2019, 3.

https://www.nemzetisport.hu/egyeb-egyeni/2022/04/ottusa-ob-marosi-adam-es-gulyas-michelle-gyozedelmeskedett

Az év öttusázója, utánpótlás korosztály (2018)

https://www.utanpotlassport.hu/2019/01/26/tizennyolc-evesen-a-felnottek-kozott

Halassy Olivér Hallgatói Díj (2021)

https://mefs.hu/mefs/dijak/halassy-oliver-hallgatoi-dij/

Az év magyar öttusázója: 2022, 2023.

https://www.nemzetisport.hu/egyeb-egyeni/2022/12/elismeres-ok-lettek-2022-legjobbjai-sportagankent

https://www.nemzetisport.hu/egyeb-egyeni/2023/12/losonczi-szoboszlai-erdi-64-szakszovetseg-megnevezte-az-ev-legjobbjait

 

Michellet jellemző cikkrészletek:

A prágai U19-es vb (2017): „a KSI versenyzője belázasodott, fejfájás és hidegrázás gyötörte, a betegség nem fogott ki Gulyáson… a hirtelen rátörő betegséggel is meg kellett küzdenie… a vívóteremben magát is le tudta győzni…”

https://www.nemzetisport.hu/utanpotlassport/2017/07/ottusa-betegseg-miatt-elmaradt-a-magyar-leanyerem-az-u19-es-vb-n

 

Öttusa vb Budapest (2019): „Nem az volt a fő célunk, hogy mi legyünk a sikeresebb magyar kettős, hanem hogy minél jobban szerepeljünk! ... sikerült felszabadultan versenyeznie.”

https://m4sport.hu/ottusa/cikk/2019/09/08/a-vegyes-valtoink-nem-fertek-be-a-tizbe-az-ottusaveben/

„Technikásabbak és tapasztaltabbak a felnőttek – vélekedik. Hosszú és fárasztó hónapokon vagyok túl… Nekem táblákat gyártottak. Ott volt a családom, barátok, barátnők, volt osztálytársak, tanárok, mindenki, aki a fontos pillanatokban állandóan jelen van. A táblán közös fotók szerepeltek, és persze a Hajrá Michelle! felirat… újra beigazolódott, hogy a Ferrari-sapka megteszi hatását. Nagy Forma–1-rajongó vagyok, és ezt a sapkát korábban is hordtam. Viszont, amikor először felvettem versenyen, életem legjobbját futottam. Azóta hiszek benne! Most is sokat segített, úgy gondolom, minél jobb autómárka van a fejemen, annál jobb vagyok – bár mást még nem próbáltam. A vegyes váltó napján a Ferrari is nyert Monzában, én is hasonlóan száguldottam, mint Leclerc… vagy talán egy picit lassabban?”

https://m4sport.hu/ottusa/cikk/2019/09/08/a-vegyes-valtoink-nem-fertek-be-a-tizbe-az-ottusaveben/

 

Szófia öttusa felnőtt vk (2019): „…magabiztos fölénnyel nyert…, nagyszerű teljesítményt mutatva győzött…, meggyőző fölénnyel ért célba… korábbi viadalokon is pazar formát mutatva szerepelt…”

https://m4sport.hu/ottusa/cikk/2019/09/08/a-vegyes-valtoink-nem-fertek-be-a-tizbe-az-ottusaveben/

 

Nyári ifjúsági olimpiai játékok Buenos Aires (2019): „rendkívül szorgalmas, nagy küzdőképességgel megáldott sportoló, és mindamellett, hogy egyéniben is jó, csapatemberként is kitűnően funkcionál.”

https://www.utanpotlassport.hu/2019/01/26/tizennyolc-evesen-a-felnottek-kozott#google_vignette

 

Tokió 2020: „Nála a mérce mindig magasan áll, ahogy a pályán eltökélten rendre az első helyet célozza meg, úgy a tanulmányi évei alatt is csak a jelesekkel volt igazán elégedett. Itt is hajt, ott is hajt, nehezen tudom lebeszélni az éjszakába nyúló tanulásról, pedig annak a hatása másnap megérződhet az edzések eredményességében, szóval nem szabad túllőni a célon” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Tibolya Péter, az UTE öttusaszakosztályának vezetője, aki Michelle felkészítésében koordinációs edzőként vesz részt.”

https://www.nemzetisport.hu/tokio-2020/2021/08/tokio-2020-kovacs-sarolta-bronzermes-noi-ottusaban-1

 

Kairói vb döntő (2021): „Az év elején kis túlzással csak a szűk sportági közege ismerte Gulyás Michelle nevét… Az UTE 20 esztendős versenyzője azonban az elmúlt fél évben szélvészként söpört végig nem csak a hazai, de a nemzetközi mezőnyön is. Már a selejtező során érezni lehetett, hogy nagyon egyben van Tibolya Péter tanítványa… juniorként világbajnoki bronzot nyert a felnőttek mezőnyében, ráadásul ezzel az eredménnyel megszerezte az olimpiai kvótát is.” „Most elsírtam magam, de nem azért, mert harmadik lettem, hanem mert rettentően boldog vagyok – mondta Gulyás. – Az év elején nem hittem volna, hogy Kairóban idáig juthatok, és most húsz esztendősen ott vagyok a világbajnoki dobogón, sőt, olimpiai kvótás vagyok. El sem hiszem! Nagyon sok embernek tartozom ezért köszönettel.”

https://www.nemzetisport.hu/egyeb-egyeni/2021/06/ottusa-vb-bronzermes-lett-es-olimpiai-kvotat-szerzett-gulyas-michelle

 

Az egyetemi vizsgáival is hasít az UTE öttusázó büszkesége. (2023) „…a 22 esztendős öttusázó a tavalyi harmadik helye után azért engedte el az idei törökországi szereplését, mert a rá jellemző szorgalommal és szívósággal ezekben a napokban az egyetemi tanulmányai finisére fókuszál.”

https://index.hu/sport/2023/05/28/gulyas-michelle-detektiv-kozszolgalati-egyetem-ottusazo/

 

Kairói vk döntő (2024) „Az UTE 23 éves versenyzője elmondta, hogy a következő néhány hónapban továbbra is keményen dolgozik majd, hogy a legjobb formáját hozhassa a párizsi nyári olimpián.”

https://m4sport.hu/ottusa/cikk/2024/03/09/gulyas-michelle-nyerte-az-egyiptomi-ottusa-vk-noi-dontojet/

 

Michelle edzői stábja: Andrásfi Tibor, Balaska Zsolt, Bánhidi Bence, Karácsony Gyula, Kárai Kázmér, Magyarovits Zoltán, Dr. Tibolya Péter.

https://ottusa.ute.hu/hirek/GULYAS-MICHELLE-VILAGKUPA-GYOZTES-6566

 

Szívből gratulálunk Michelle olimpiai kvótás „rendkívüli szorgalmához, küzdeni tudásához” világkupás sikeréhez! A Ludovika Campuson április 23–28. között megrendezett következő világkupához, további versenyeihez ugyanilyen eredményt kívánunk!

 

Szöveg: Deák József