NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Banki és hatósági együttműködés az internetes csalások ellen

Az online csalások hatékony megelőzéséről szervezett kerekasztal-beszélgetést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Kar (RTK) Büntető-eljárásjogi Tanszéke és a Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT) Bűnügyi Tagozata április 18-án az NKE-n. Az eseményen banki és hatósági szakemberek beszéltek az online csalások megfékezése érdekében végzett munkájukról.

Az MRT-vel közösen heti rendszerességgel tartanak konferenciákat az online csalások megelőzése érdekében – hívta fel a figyelmet köszöntőjében Blaskó Béla ny. r. vezérőrnagy, az NKE RTK egyetemi tanára, aki fontosnak nevezte a banki ügyfelek edukációját.  

Az RTK oktatói folyamatosan képzik magukat annak érdekében, hogy a hallgatóknak minél szélesebb körű tudást adhassanak át az internetes csalásokkal kapcsolatban is – hangsúlyozta nyitó előadásában Gyaraki Réka r. őrnagy. Az RTK Bűnügyi, Gazdaságvédelmi és Kiberbűnözés Elleni Tanszékének adjunktusa kiemelte: a hallgatók nagyon elkötelezettek és kreatívak, ezért a témakörben már több TDK és szakdolgozat is született.

A rendezvényen megtatott kerekasztal-beszélgetés moderátora Gyaraki Réka és Vári Vince r. alezredes, az RTK Büntető-eljárásjogi Tanszékének egyetemi docense volt.

Kovács Edina csaláskezelési szakértő – aki egy bankban a bankkártya és számlacsalások felderítésével foglalkozik – a pénzintézetek és a rendőrség közötti együttműködéssel kapcsolatban fontosnak nevezte azt, hogy a kollégák kölcsönösen képezzék magukat egymás területének működéséről. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a közösségi médiafelületeket körültekintően kell kezelni, és nem szabad részt venni a bizonytalannak tűnő nyereményjátékokon. Kitért arra, hogy a mobiltelefonokra érkező üzeneteket, vagy e-maileket figyelmesen kell elolvasni és tilos kiadni a bankkártyánk adatait, vagy a belépési kódjainkat. Kovács Edina véleménye szerint olyan gyorsan fejlődött a digitalizáció, hogy azt nem mindenki tudta követni, ezért a legegyszerűbb módon kell edukálni az ügyfeleket. Mindenki lehet áldozat iskolázottságtól, vagy szakterülettől függetlenül – fogalmazott.

Darázs-Horváth Zsófia kiberbiztonsági szakértő is fontosnak nevezte a kollégák továbbképzését. Tapasztalatai szerint napjainkban egyre több az olyan bűncselekmény, amelynek során nemcsak a károsult adatait szerzik meg a csalók, hanem már a bankszámláikhoz is hozzáférnek. Beszélt olyan adathalász e-mailekről, amelyekben található linkre kattintva a bűnözők az ügyféllel párhuzamosan be tudnak lépni annak netbankjába. Darázs-Horváth Zsófia rámutatott: a legtöbb esetben a belépési kódok eszközhöz kötöttek, így a bűnözők a későbbiekben is hozzáférhetnek a károsult bankszámlájához. Leszögezte: ha valaki bankkártyacsalást érzékel, jelezze a hatóságnak is, de elsődlegesen mindig a bankot értesítse.  

Veszelka Mihály r. ezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) Kiberfelderítési Főosztályának vezetője elmondta, hogy a szervezet nyomozati jogkörrel nem rendelkezik, de a humán és technológiai erőforrásaikkal segítik a rendőrség munkáját. Kiemelte, hogy kizárólag az NVSZ rendelkezik olyan eszközzel, amely a telefonok jelkódjának feltörésére alkalmas..

Álmos Gergő r. őrnagy emlékeztetett: a Mátrix Projekt – amelynek részeként az Országos Rendőr-főkapitányság tavaly ősszel 300 kibervédelmi szakembert alkalmazott – elindítása óta napi szintűvé vált az együttműködés a bankokkal. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának vezető nyomozója hangsúlyozta: a pénzintézetek felelőssége is, hogy kialakítsanak egy közös nyelvet, amellyel a hatósággal kommunikálnak. Álmos Gergő kifejtette: az online csalásokat megvalósító elkövetői kör gyakorlatilag egy call centerből irányítja a hívásokat, néhány személyhez utalják a pénzt, de a strómani hálózat nagyon kiterjedt. Felhívta a figyelmet arra, hogy olyan embereket is károsítottak már meg az ezzel foglalkozó bűnözők, akiket már a privát bankárjuk is értesített. Hangsúlyozta: ilyen esetekben azonnal meg kell szakítani a csalókkal folytatott beszélgetést, mert azok másodpercek alatt is le tudják nullázni az áldozatok bankszámláját.

A nyomozó úgy fogalmazott: a pénzügyi oktatást minél fiatalabb életkorban kellene elkezdeni, megtanítva az embereket arra, hogy pénzügyeiket körültekintően, figyelmesen és nyugodt körülmények között intézzék, ezzel is csökkenve annak az esélyét, hogy online csalás áldozatai legyenek.

 

Szöveg: Szabó Réka Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes

 


Címkék: internetes csalás