NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Angelina Stanojoska vendégprofesszor látogatása a Rendészettudományi Karon

A Ludovika Scholars Program keretében április 22-26. között az NKE RTK-ra érkezett Angelina Stanojoska docens Észak-Macedóniából.

A St. Kliment Ohridski Egyetem Bitola-i Jogi Kara tudományos és nemzetközi dékánhelyettesének kutatási területe a nők kriminalitása, illetve az áldozattá válás a kibertérben. A számottevő érdeklődőt vonzó előadásainak egyik legfontosabb következtetése – amelyet előzőleg magas presztízsű tudományos fórumokon publikált, többoldalú kutatás is alátámasztott –, hogy  jelentős eltérés van a férfiak és a nők kriminalitása között a hatóságok által ismert emberölési esetek körében. A több megközelítésben elvégzett tudományos vizsgálatok egyike az észak-macedón büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartottakkal végzett interjúkon alapszik, amely során a programban önként részt vevőktől kapott információkat rendszerezték, illetve elemezték. A szakértő a női elkövetőket öt csoportba osztotta, ezek motivációit, az elkövetés okait mutatta be részletesen. 

Az észak-macedón vendégoktató második előadása a jogtalan erőszakot egy sajátos közegben, a kibertérben vizsgálta. Elsősorban a közösségi médiahasználat terjedése miatt nagy ismertségre szert tett, konkrét eseteken keresztül modellezte a virtuális térben, és azzal összefüggésben az azon kívüli erőszakos cselekmények sajátosságait, ezek meglepő kölcsönhatásait. Az ismertetett eseteknél szintén kimutatható különbség van a férfiak és a nők kriminalitása között elkövetői és áldozati oldalon egyaránt. Utóbbi tekintetében a fiatal, illetve a gyermekkorúak is sajátos csoportot alkotnak. A képet tovább árnyalja a társadalmi periférián található közösségekhez, illetve etnikai kisebbségekhez tartozás is.

A látogatás során a vendégnek alkalma nyílt az Ostrakon Szakkollégium meghívásának is eleget tenni, és számos előremutató megbeszélést folytatott magyar partnereivel a lehetséges jövőbeni kutatásról, illetve az Észak-Macedóniában használt módszertan alkalmazásával más országokban is a kutatások kiterjesztésének lehetőségéről.

Az előadásokon túl docens asszony ellátogatott az Országos Kriminológiai Intézetbe, illetve konzultált az RTK Kriminológiai Tanszékének vezetőjével és munkatársával


Szöveg: Csaba Zágon, Sivadó Máté, Deák József

Fotó: Szilágyi Dénes