NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Szakmai tanulmányutat szervezett a Szent György Szakkollégium

A Szent György Szakkollégium hallgatói kétnapos szakmai tanulmányúton vettek részt, melynek során ezúttal a Balaton környékére látogattak. Elkísérte őket Horgos Lívia, a Szakkollégium igazgatója, Bogotyán Róbert Lajos bv. ezredes, igazgató-helyettes és Árpás Béla r. alezredes, a Bűnügyi, Gazdaságvédelmi és Kiberbűnözés Elleni Tanszék mesteroktatója is.

A speciális szakmai ismeretek bővítése céljából először meglátogatták a Veszprém Vármegyei Bv. Intézetet, ahol Horák Péter bv. alezredes, parancsnok-helyettes tartott előadást az intézet működéséről, majd megismerkedtek a büntetés-végrehajtásban alkalmazott kényszerítő eszközökkel, és megtekintették az intézmény területén található könnyűszerkezetes börtönt is.  A hallgatók betekintést nyerhettek a fogvatartottak mindennapjaiba, életkörülményeibe, és megismerhették a mindennapi munkavégzést és kapcsolattartást elősegítő technikai eszközök működését. A Bv. Intézet látogatását követően Veszprém gyönyörű városában végigjárták a Várbörtön Látogatóközpont „Ember a rács mögött” névre keresztelt börtönkiállítását is. 

A Szakkollégium tagjai a tanulmányút első napját vacsorával zárták, majd ezt követően a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Csopaki Oktatóbázisára utaztak, hogy kipihenjék fáradalmaikat, és megosszák egymással élményeiket, tapasztalataikat.

A második nap látogatást tettek a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság Víziközlekedési Osztály Balatonfüredi Rendőrőrsén, ahol a Kutasi Gábor r. alezredes, Werner József és Türgyei Tamás r. főtörzsőrmesterek, valamint az NKE Rendészettudományi Kar hallgatója, Németh Péter r. őrmester rendkívül informatív előadás keretében mutatták be a vízirendészet mindennapi működését, a legfontosabb szabályozókat, a felszereltséget, illetve a különféle együttműködések fontosságát és a vízi közlekedés veszélyeit. Az előadást követően a szakkollégisták maguk is belekóstolhattak a vízirendészek életébe, amikor kollégáink egy intenzív motoros hajótúra keretein belül demonstrálták, nagyjából mennyi időbe telik, hogy a vízirendészet a helyszínre érkezzen, és milyen körülmények uralkodnak a vízen, amellyel nekik a szolgálat ellátása során folyamatosan számolni kell.

A Szent György Szakkollégium szakmai tanulmányútja eredményesen telt el, és hála a vendéglátók rendkívüli felkészültségének, a hallgatók rengeteg szakmai ismerettel gazdagodhattak a két nap során.


Szöveg: Zsilák Balázs Zoltán, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Zsilák Balázs Zoltán