NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A Szent György Szakkollégium hallgatói a Székesfehérvári Törvényszéken jártak

A Szent György Szakkollégium szervezésében a Szakkollégium hallgatói – képzési gyakorlat keretében – a Székesfehérvári Törvényszék által büntetőügyben elsőfokú eljárás során tartott előkészítő ülésen, valamint az ezt követő tárgyaláson hallgatóságként vettek részt Horgos Lívia adjunktussal, a Szakkollégium igazgatójával együtt.

A vádirat szerint a Fejér Vármegyei Főügyészség a letartóztatásban lévő vádlottat folytatólagosan elkövetett, szexuális erőszak és három rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolta meg. Az előkészítő ülés elején az ügyész ismertette a vádiratot, aki arra az esetre, ha a vádlott beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, 16 évig tartó szabadságvesztés büntetésre tett alternatív (mértékes) indítványt. 

A vád tárgyává tett bűncselekményekre nézve a vádlott nem ismerte be a bűnösséget és védőjével együtt előadták a bizonyítás lefolytatására és az egyéb eljárási cselekményekre vonatkozó indítványaikat.

Ezután az eljáró bíró a tárgyalást nyomban kitűzte és azt megtartotta. A vádlott nem kívánt vallomást tenni, de a bíróság a védő és az ügyész kérdéseire válaszolt. A bíróság a tárgyalást további bizonyítás céljából elnapolta.

A tárgyalás befejezése után lehetőség nyílt arra, hogy a hallgatók az eljáró bírónak kérdéseket tegyenek fel, amelyekre Gulyás Géza bíró úr – szakmai álláspontjával kifejtve – érdemben válaszolt.

A képzési gyakorlat jó alkalmat teremtette arra, hogy a Szakkollégium jelen lévő hallgatói betekintsenek a bírósági jogalkalmazásba, ezzel is bővítve eddig megszerzett büntetőjogi és büntető-eljárásjogi elméleti ismereteiket.  A hallgatók az előkészítő ülésen és a tárgyaláson való részvételüket szakmailag hasznosnak értékelték. Hangot adtak annak, miszerint ezután is szívesen élnek az adódó lehetőséggel, hiszen fontosnak tartják az egyetemen tanultak gyakorlati megvalósulásának a bíróságokon való megismerését.

 

Szöveg: Venczel Péter, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Horgos Lívia