NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Gyermeknapi konferencia a Rendészeti Magatartástudományi Tanszéken

„A gyermek érték – Prevenció és edukáció” címmel rendezett szakmai napot május 27-én az NKE RTK Rendészeti Magatartástudományi Tanszéke.

A gyermeknap apropóján a tanszék kollégái egésznapos szakmai párbeszédre hívták a gyermekvédelem szereplőit. A rendezvény célja egyrészt egy közös értékdeklaráció, másrészt a szakmaközi együttműködés fejlesztése volt. 

Ennek érdekében egy igazán interaktív műfajt kínáltak: a Police Cafét. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy négy témában, négyszer 45 perces fordulóban, kisebb csoportokban valamennyi résztvevő megnyilvánulhasson. A vendégeket Hegedűs Judit tanszékvezető köszöntötte. A napot egy-egy kezdő és záró pódiumbeszélgetés keretezte. Előbbit Molnár Katalin, utóbbit Fekete Márta moderálta. 

A feldolgozott témák a következők voltak:

  • Sok bába közt elvész a gyermek? – A gyermekvédelemben dolgozók szakmaközi párbeszédének fejlesztése
  • Sokszínű prevenció – Mitől lesz hatékony a megelőző gyermekvédelem? Módszertani dilemmák, nemzetközi és hazai jó gyakorlatok
  • A megelőzés tanulható, és tanulandó! – Mit tehet a képzés a prevenciós szemlélet kialakításáért?
  • Mit tud tenni a rendőr a gyermekekért? – A rendőrség szerepe a gyermekvédelemben

Az egyes témákat 2-3 témagazda moderálta – civilek és rendőrök közösen adták össze tapasztalataikat. Az összesen 55 résztvevő mintegy fele volt egyenruhás, a többiek más állami intézményeket, illetve a civil szférát képviselték. A rendezvény jól illeszkedett a gyermeknap környékén különösen aktuális gyermekvédelmi szakmai párbeszédek sorába.

Az élénk szakmaközi párbeszéd nagyon pozitív fogadtatásra talált a sok elhivatott szakember körében.


Szöveg: Molnár Katalin, Fekete Márta, Deák József

Fotó: Bodó Pál