NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Adó- és pénzügyi nyomozó szakirányos hallgató a Lónyay Menyhért tanulmányi díj nyertese

Gáspár Vanda Éva végzős pénzügyőr tisztjelölt nyerte el az önálló magyar pénzügyőrség megalapítójáról elnevezett elismerést.

Az eredményt a Vám- és Pénzügyőri Tanszék tanévzáró ünnepélyén hirdették ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezető munkatársai, valamint a Rendészettudományi Kar vezetői, oktatói és a pénzügyőr tisztjelöltek jelenlétében. Ebben az évben rendhagyó módon a nyertes a Rendészettudományi Kar június 27-i oklevélátadó ünnepségén veheti át a díjat.

Az önálló magyar pénzügyőrséget megalapító egykori pénzügyminiszterről, gróf Lónyay Menyhértről elnevezett tanulmányi díjat a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka alapította 2010-ben. A díj a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara azon nappali munkarendes vám- és pénzügyőri, illetve adó- és pénzügyi nyomozó szakirányos hallgatói részére adományozható, akik kiemelkedő tanulmányi teljesítményükkel és átlagon felüli hallgatói aktivitásukkal, illetve magas szintű sport-, kutatási vagy egyéb eredményeikkel kiérdemlik a Vám- és Pénzügyőri Tanszék és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetésének elismerését.

Bakai Kristóf Péter pénzügyőr dandártábornok, a NAV vámszakmai és nemzetközi elnökhelyettese arra buzdította a végzős tisztjelölteket, hogy legyen bátorságuk kérdezni, felfedezni és mindig előre tekinteni. „Az önök előtt álló út nem mindig lesz könnyű, de ne feledjék, hogy az itt szerzett tudás és tapasztalat csak az első lépés az élet hosszú útján. Ahogy továbbhaladnak, soha ne féljenek kérdezni, hiszen a kérdések viszik önöket előre” ­– hangsúlyozta az elnökhelyettes.

Hautzinger Zoltán rendőr ezredes a pénzügyőrök képzéséről szólva kifejtette: óriási fejlődés, hogy az új tanévtől önállóan, a pénzügyi rendészeti szakon indulhat el a vámigazgatási és rendészeti, illetve a pénzügyi nyomozó szakirányra felvett hallgatók képzése – mondta az RTK oktatási dékánhelyettese.

Magasvári Adrienn pénzügyőr alezredes, egyetemi docens arról beszélt, hogy a jó oktató nem csupán átadja a tudást, hanem ő maga is tanul a hallgatóitól, s osztályfőnökként nyíltságra, őszinteségre bátorította a végzős hallgatókat. Az ő nevükben Németh Vivien emlékezett az egyetemi évek jellegzetes pillanataira, amelyeket az ünnepség végén képekben is visszaidéztek.

Lónyay Menyhért munkásságáról szólva Olexa Péter pénzügyőr főhadnagy, osztályvezető hangsúlyozta, hogy a pénzügyőröknek is sokszínű tudással kell rendelkezniük. A Lónyay-díjas szakember hozzátette: nem csupán az idei díjazott, hanem minden hallgató nyertes, akit a díjra jelöltek. Ők valamennyien dékáni elismerő oklevelet kaptak: a díjazott Gáspár Vanda Éván kívül Mitiner Márk, Pulya Márió Krisztofer és Tőzsér Vivien vehette át az elismerést Hautzinger Zoltán dékánhelyettestől.

 

Szöveg: Suba László

Fotó: Bodó Pál