NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Iránytű, zsebkönyv, magyar történettudomány

Megjelent az RTK Rendészetelméleti és -történeti Tanszék egyetemi docensének, Kálnoki-Gyöngyössy Mártonnak Iránytű – Módszertani bevezetés Magyarország történelmének tanulmányozásához c. kötete.

Az egyelőre csak elektronikus formában, az egyetem tudományos platformján https://webshop.ludovika.hu/termek/konyvek/tarsadalomtudomany/iranytu/ hozzáférhető könyvről egyebek közt ezt olvashatjuk: A magyar történettudomány nem rendelkezik olyan „zsebkönyvvel”, amely nemcsak az egyetemi hallgatók, hanem az érdeklődő nagyközönség számára is használható lenne. Az elmúlt években napvilágot láttak egyes résztémakörök¬ben színvonalas magyar nyelvű összefoglalások, de egy általános vezérfonal nagyon hiányzik.

A szerző most megjelent „zsebkönyvjellegű” munkája ezt a hiányt igyekszik pótolni. Kötete megírása során mintának a német nyelvterület kiváló szakkönyvét, Ahasver von Brandt (1909-1977) tizennyolc kiadást megért történettudományi bevezetését tekintette (Brandt, Ahasver, von: Werkzeug des Historikers. Eine Einführung in die Historischen Hilfswissenschaften. 18. Auflage. Mit aktualisierten Literaturnachträgen und einem Nachwort von Franz Fuchs. (Urban Taschenbücher 33.) Kohlhammer, Stuttgart, 2012.).

A mű a magyarság és hazánk történetének kutatásába kíván bevezetésül szolgálni, fókuszában a magyar történelemnek az államalapítástól a rendszerváltozásig terjedő szakasza áll. Fontos hangsúlyozni, hogy csupán egyfajta iránytű; a részletes kifejtést az egyes fejezetekben hivatkozott szakmunkákban találja meg az elmélyülni kívánó olvasó.

A könyv három egységben tárgyalja a témát: az első rész a magyar történelem forrásaival, a második a 20 legfontosabb történeti segédtudománnyal, a harmadik pedig módszertani kérdésekkel foglalkozik. Célkitűzése kettős: felhasználható egyetemi segédkönyvként, illetve az érdeklődők számára az alapismereteket érthető módon megfogalmazó „vezérfonalként”. Kalauzjellegét erősítik az egyes témákhoz kapcsolódó irodalomjegyzékek, amelyek nemcsak a felhasznált, hanem a kiindulásként ajánlott szakirodalmi munkákat is tartalmazzák.


Szöveg: https://webshop.ludovika.hu/termek/konyvek/tarsadalomtudomany/iranytu/ alapján Deák József

Fotó: https://kammergraf.hu/