NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Dékáni díszebéd, koszorúzás, kari emlékfa locsolás

Az NKE RTK dékáni díszebéddel, „A közrendért a haza biztonságáért életüket vesztett hősök” emlékművének megkoszorúzásával és a kari emlékfa meglocsolásával ünnepelte végzős hallgatóit.

Az Oktatási Központ éttermébe szervezett díszebédre meghívást kaptak a végzős hallgatók mellett a Rendészeti Kiképzési és Nevelési Intézet munkatársai, a tanszékvezetők, osztályfőnökök, évfolyamparancsnokok. Az elnökségben helyet foglalt Deli Gergely rektor, Kovács Gábor r. vezérőrnagy, dékán, Christián László r. dandártábornok, oktatási rektorhelyettes, Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy, a Belügyminisztérium oktatási főszemlélője, illetve Boda József ny. nb. vezérőrnagy, a Fenntartói Tanácsadó Testület belügyminiszter által delegált tagja.

Elsőként Kovács Gábor r. vezérőrnagy, dékán köszöntötte a díszebédre egybegyűlteket, majd kiemelte, milyen nagy büszkeséget jelent az ország tizedik legjobb egyetemén tanulni, amelynek szerves része a Rendészettudományi Kar. „Karunkon az oktatás mellett a nevelés is ugyanekkora hangsúllyal érvényesül. Itt kétszer is boldog a hallgató: amikor felvételt nyer, illetve a végén, diplomával a tarsolyában!” – mondta. A társadalom elvárása a kar felé, hogy az oktatók a szakmában a legjobbak legyenek, és a legtöbbet adják át. Ezt a minőségi munkát megköszönte a munkatársaknak. A hallgatóknak felhívta a figyelmét a vezetői erényekre, szolgálatuk során az igényesség, a tiszti becsület fontosságára. Beosztásukban legyenek alázatosak és a vezetőkhöz lojálisak! – hangsúlyozta. Példaként hozta a korábbi országos rendőrfőkapitány, ma már belügyminisztériumi államtitkár szavait, aki mindig az adott beosztásban szerette volna a legjobbat nyújtani. „Az Önök sikere a mi sikerünk, és minden évben várjuk Önöket az Alumni rendezvényünkre!” – zárta szavait.

Őt követően Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy mondott rövid köszöntőt. Szintén hangsúlyozta az új beosztásba érkezők szempontjából az alázat, a folyamatos tanulás fontosságát, és hogy nem kell mindig mindent azonnal akarni. Tavaly Teréz anyát idézte útravalóként, ezúttal két áldást hozott, és olvasott fel:

„Legyen időd a munkára – ez a siker ára.
Legyen időd a játékra – ez az örök ifjúság titka.
Legyen időd a nevetésre – ez a Lélek muzsikája.
Legyen időd a gondolkodásra – ez az erő forrása.
Legyen időd az olvasásra – ez a bölcsesség alapja.
Legyen időd, hogy kedves légy – ez a boldogsághoz vezető út.
Legyen időd az álmodozásra – kocsidat majd egy csillaghoz vezeti.
Legyen időd, hogy körülnézz – túl rövid a nap ahhoz, hogy önzővé légy.
Legyen időd, hogy szeress és téged is szeressenek – ez isteni kiváltság.”

„Legyen előtted jól kitaposott út,
Hátad mögül fújjon mindig a szél,
A Nap melegen süsse arcodat,
Az eső puhán essen földjeidre,
S míg újra találkozunk,
Hordozzon tenyerén az isten!”

A díszebédet követően „A közrendért, a haza biztonságáért életüket vesztett hősök emlékére” állított emlékmű megkoszorúzása következett. A dékán kíséretében a végzett hallgatók képviseletében Tadijanov Leon r. hadnagy, Korivanecz Milán bv. hadnagy, Pablényi Máté püőr. hadnagy és Gál Barnabás tű. hadnagy koszorúzott. Dudás Ferenc r. hadnagy az emlékműnél elmondott beszédében az életüket a közért áldozókról szólva felsorolta a rendszerváltás óta hősi halált halt 12 rendőr nevét. Beszédét Szent István gondolataival zárta: „Aki a múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli!”

A koszorúzást követően az ünneplők átvonultak a kar közeli emlékfájához, ahol az egyetemtől és a kartól való búcsú jelképeként Gaál Jázmin és Szalóczi Bettina r. hadnagyok szalagdíszt kötöttek az emlékfára, amelyet ezt követően Sidó Dániel és Szabó Dávid r. hadnagyok locsoltak meg. A hagyományos ceremóniát Fehér Gellért tű. hadnagy ünnepi gondolatai zártak. 


Szöveg: Deák József

Foto: Bodó Pál