NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

„Az együttműködés a hatékony feladatellátás alapja”

Átvették oklevelüket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Nemzetbiztonsági Intézetének végzősei július 2-án, az NKE Szent László Kápolnájában. Összesen ötvennégy, a katonai és polgári alap- és mesterképzést, valamint a Felsővezetői Nemzetbiztonsági Tanfolyamot teljesítő szakember kapott végzettséget igazoló okmányt.  

„A NKE nemzetbiztonsági szakjai – legyenek bár polgáriak, vagy katonaiak, alap, vagy mesterszintűek – megadják önöknek a választott hivatásuk magas szintű ellátáshoz szükséges tárgyi tudást, ismeretet, amit ennyire hatékonyan semmilyen más képzési forma nem ad meg” – jelentette ki köszöntőjében Christián László r. dandártábornok. Az NKE oktatási rektorhelyettese kifejtette: a megszerzett tudást igazoló végzettség sokak számára meghatározó jelentőségű karrierjük szempontjából, hiszen ezáltal teljesítették a tiszti állományba való átlépés feltételét.

„Mindig tartsák szem előtt, hogy a magasabb rendfokozathoz magasabb elvárások, nehezebb feladatok és nagyobb felelősség is társul” – hívta fel a végzősök figyelmét Christián László, rámutatva: tisztként egy adott szakmai területért, parancsnokként pedig a beosztottjaikért is felelősséget kell vállalniuk. Arra kérte a jelenlévőket, legyenek támogató és megértő vezetők, kitartóak és szorgalmasak a munkájuk során. Jelentősnek nevezte az egyetemen kialakított kapcsolatokat is.

„Napjainkban, az egyre összetettebb kihívások világában az együttműködés nemcsak szlogen, hanem parancsoló szükség is, amely a hatékony feladatellátás alapja” – fogalmazott a rektorhelyettes, aki szerint csak az tudja megragadni a változásban rejlő lehetőséget, aki széles körű ismeretekkel rendelkezik, és ezeket rendszerezni, illetve hasznosítani is tudja.

A kormány egy biztonságos állam megteremtését tűzte ki célul 2010-ben, és ehhez a nemzetbiztonsági szakemberek is hozzájárultak – emlékeztetett ünnepi beszédében Farkas Örs. A Miniszterelnöki Kabinetiroda polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkára felidézte, hogy a több mint két évvel ezelőtt kirobbant ukrajnai háború hogyan változtatta meg az eddigi alappilléreket és állította új kihívások elé az Európai Unió polgárait.

Az elmúlt két év arról szólt, hogy ezekben a kihívásokkal teli helyzetekben Magyarország érdekeinek megfelelően gondolkodjuk és cselekedjünk, ami a szuverenitást jelenti – szögezte le a politikus, hangsúlyozva: a nemzetbiztonsági szakemberek számára az elsődleges kihívást a szuverenitás megteremtése jelenti. Kiemelte: a jelenlévő nemzetbiztonsági szakemberek mindegyike kiválasztott, akit saját vezetője alkalmasnak talált az adott képzés elvégzésére. Az államtitkár beszélt arról is, hogy az elmúlt években jelentősen gyarapodtak a nemzetbiztonsági területen dolgozó szakemberek feladatai, ezzel együtt pedig a felelősségük is, ezért a kormány nagy hangsúlyt helyez a megbecsülésükre.

A Nemzetbiztonsági Intézet hallgatói a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon (HHK) zajló nemzetbiztonsági alap- és mesterképzés katonai nemzetbiztonsági specializációin, a Rendészettudományi Kar (RTK) képzései között megtalálható polgári nemzetbiztonsági alap- és mesterképzés specializációin, illetve a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és az NKE együttműködésében megvalósuló Felsővezetői Nemzetbiztonsági Tanfolyamon végeztek. A jelenlévő 54 hallgatónak Christián László, Tajti Norbert vezérőrnagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója, Lippai Péter dandártábornok, a HHK dékánja, Kovács Gábor r. vezérőrnagy, az RTK dékánja, valamint Dobák Imre nb. ezredes, az RTK Nemzetbiztonsági Intézet igazgatója adta át az oklevelét.

Az eseményen a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara adott ünnepi műsort, majd Barthel-Rúzsa Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium katonai nemzetbiztonság irányításáért felelős államtitkára mondott pohárköszöntőt.

 

Szöveg: Szabó Réka Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes