NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Együttműködés a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal

A Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) a Vecsés és Környéke Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központtal történő együttműködése keretében bűnmegelőzési és élménypedagógiai foglalkozást szervezett a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kéttannyelvű Általános Iskola diákjai részére Topa Zoltán r. alezredes vezetésével.

A programon a Tanács felkérésre részt vett Frigyer László tanársegéd, az NKE Ludovika SE Rendészeti Kutyás Szakosztály vezetője is, aki a szolgálati kutyák, valamint a rendvédelmi szervek és a polgárőrség irányába történő érzékenyítő foglalkozást szervezett az NKE Egyetemi Polgárőrség, a Budapesti Polgárőr Szövetség és az OPSZ Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozat támogatásával.

Az eseményt megtisztelete jelenlétével és szakmai érdeklődésével Koncz Zsófia energiaügyi miniszterhelyettes is, aki maga is polgárőr, másrészt igen nagyra értékeli az Országos Polgárőr Szövetségnek és vezetőjének, Túrós András ny. r. altábornagynak a munkáját, valamint szereti az állatokat és a kutyákat, támogatja a Tagozatot és a polgárőrség szolgálati kutyás tevékenységét. Jelen volt még Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere, aki szintén állatbarát, elkötelezett támogatója a rendvédelmi szerveknek és a polgárőrségnek. Továbbá  jelen volt az NBT vezetőjeként Hatala József ny. r. altábornagy is, akinek a támogatása nélkül az egész bűnmegelőzési és élménypedagógiai programsorozat nem jöhetett volna létre. 

A szolgálati kutyás program szakmai megvalósításában közreműködött Molnár Zoltán r. ftzls., az OPSZ Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozatának elnöke, Márton Kinga LL.M. állatvédelmi szakállatorvos, a szakosztály állatorvosa, a Polgárőrség Állatvédelmi Szakértői testületének tagja, Szabóné György Nikolett polgárőr kutyakiképző, Szabó Balázs polgárőr kutyakiképző, a szakosztály mesterkiképzője, valamint Ikladi Endre, az NKE Egyetemi Polgárőrség szolgálatvezetője, a BPSZ szervezési alelnöke.

A program – a résztvevők és az elöljárók örömére – nagy sikert aratott a diákok körében. Ez egyrészt jó visszajelzés a gyerekeknek az állatokkal és a kutyákkal kapcsolatos kötődésére, és ezzel együtt a felelős állattartás iránti nevelhetőségére. Másrészt lehetőséget ad a polgárőség iránti kapcsolatuk megalapozására, összességében pedig tökéletes irány a gondos állampolgárokká válásukhoz.


Szöveg: Frigyer László, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Frigyer László