NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Határrendészeti kirendeltségeken töltik szakmai gyakorlatukat a Határrendészeti Tanszék tisztjelölt hallgatói

Az NKE RTK Határrendészeti Tanszék minden nappali tagozatos hallgatója a schengeni külső határok mentén, valamely kiemelt határrendészeti kirendeltségen tölti szakmai gyakorlatát.

A tanszék mesteroktatója, Pulics János r. alezredes július 16-án meglátogatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Szeged Határrendészeti Kirendeltségen szakmai gyakorlatot teljesítő hallgatókat. Mercs Richárd és Józsa Márk elsőéves tisztjelöltek és Póka Bence elsőéves kettős jogállású hallgató a járőrszolgálati feladatok ellátása során ismerhették meg az ideiglenes biztonsági határzárral védett határszakaszra jellemző, a nyári forróságban sokszor embert próbáló határőrizeti és határforgalom ellenőrzési feladatokat, míg Kónya Márk másodéves tisztjelölt a kirendeltség szolgálatirányítói rendszerét, a szolgálattervezési és -szervezési feladatait tanulmányozta.

Mercs és Józsa hallgatók részt vettek egy tiltott határátlépést elkövető négyfős csoport elfogásában is. A hallgatók gyakorlatának önként vállat része, hogy annak zárásaként egy általuk választott témából, saját tapasztalataik alapján, rövid előadás keretében számolnak be a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének. A hallgatókat mentoraik az erre történő felkészülésben és minden egyéb szakmai feladatban a kirendeltség határrendészeti osztályával közösen segítik, készséggel válaszolnak a felmerült kérdésekre.

A kirendeltségen gyakorlatot teljesítő hallgatók feladataikat pontosan ismerték és szakszerűen látták el, öltözetük és felszerelésük szabályos volt, szolgálati okmányaikat naprakészen vezették.

Az ellenőrzést követően Pulics alezredes a kirendeltség vezetői állományával folytatott beszélgetés során örömmel hallgatta, hogy a hivatásos állományban egyértelműen pozitív kép alakult ki a határrendész hallgatókról, elismerően szóltak hozzáállásukról, tenni akarásukról. 


Szöveg: Kakócz Krisztián, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Pulics János