NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Nyári gyakorlat Európa kapujában

Július első napjával kezdődött meg az általam és a hallgatótársaim által is várva várt szakmai gyakorlat…

Ez a négy hét lehetőséget ad nekünk arra, hogy az egyetem falai között elsajátított egész éves tananyagot élesben, valódi helyzetekben próbálhassuk ki és kamatoztathassuk a tanultakat. Ezek a gyakorlatok nagymértékben segítenek abban, hogy a tudást, amit az oktatóink átadtak, mélységeiben áttekinthessük.

Ebben az évben a vám- és pénzügyőri szakirány hat másodéves hallgatójával közösen, a NAV Csongrád-Csanád Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága Röszkei Határkirendeltségén teljesítettünk szolgálatot. Ez a határátkelő az egyik legjelentősebb és legforgalmasabb pontja az Európai Unió és Szerbia közötti szakasznak, hiszen utasforgalma napi 30-40 ezer fő nyaranta. Ez az adat önmagában sem kevés, de emellett áruforgalma is számottevő, ami jelentős kihívásnak teszi ki az itt szolgálatot teljesítő pénzügyőröket. Az ott eltöltött idő mindannyiunknak hasznosan telt és megannyi tapasztalattal térünk majd vissza az egyetem padjaiba, ahol ezt a tudást bizonyára sikeresen tudjuk majd hasznosítani a tanórákon is. 

Az első napokban megismerkedhettünk a határátkelő rejtelmeivel és az ottani kollégák feladatrendszerével, az árutovábbítás feladataival, de a tiltó/korlátozó rendelkezések és az ÁFA visszatérítés rejtelmeivel kapcsolatban is plusz tudással gazdagodtunk. Végeztünk árutovábbítási feladatokat, de az utasforgalom ellenőrzésének világában is megmutathattuk tudásunkat. Ezek nem kis elvárások voltak, de az ott lévő pénzügyőrök segítő támogatásával könnyen vettük az akadályokat. Közben sokunk gazdagodott a sikeres felderítések élményeivel. Betekintést nyerhettünk abba, hogy az utasok milyen trükkökkel és módszerekkel próbálják félrevezetni az ellenőrző személyeket, ezzel megszegve a jogszabályokat, rendelkezéseket. Szerencsére, ha bármikor elakadtunk, vagy segítségre volt szükségünk, a mindenkori váltás a legjobb tudása szerint próbált segíteni, és átadták tapasztalataikat, hogy mi is gördülékenyen tudjunk velük dolgozni. Megmutatták, mennyire fontos a munkában a bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás, hiszen odakint csak egymásra számíthatnak a kollégák, bármiről legyen szó. Ez is egy értékes, követendő példa.

Összegezve, a gyakorlat megszámlálhatatlan élménnyel zárult, és temérdek új tudással, tapasztalattal gazdagodtunk. Az ilyen gyakorlatok emlékeztethetnek bennünket arra, miért érdemes tanulni, és hogy e hivatás választásakor jól döntöttünk.


Szöveg: Széll Dominik, Deák József

Fotó: Széll Dominik