NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Mindszentys diákok látogattak karunkra

A budaörsi általános iskola nyolcadikos diákjai és tanáraik látogattak el október 11-én az NKE RTK-ra és a kar Határrendészeti Tanszékére.

A Budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola nyolcadikosait Németh Gábor r. alezredes, a Határrendészeti Tanszék oktatója fogadta és vezette körbe a Ludovika Campuson. A “campus túrán” a gyerekek megismerték a jogelőd intézmények, valamint a magyar katonai és rendészeti tisztképzés történetét. A látogatók számára a séta során nem kis meglepetést okozott, amikor találkoztak intézményünk alakzatban mozgó, egyenruhás hallgatóival. Számukra ez a fajta fegyelem újdonságnak számított. 

Ezután megtekintették a rendészeti akadálypályát, a Rendészeti Oktatási Épület és Kollégiumot, majd egy rövid előadás keretében ismereteket szereztek a NKE szervezeti felépítéséről, működéséről, az RTK feladatairól, a felvételi követelményekről, az oktatás rendszeréről. Ezután a határrendészeti szakkabinetben megismerhették az oktatásban, képzésben használt technikai eszközöket, például a különböző okmányvizsgáló-, éjjellátó eszközöket, kézi hőkamerákat, majd az RTK határrendész szakos hallgatóinak képzéséhez használt gyakorló határátkelőhelyet. 

A legnagyobb élményt azonban a Határőr Emlékszoba jelentette, ahol vendégeink kézbe is vehették az ott elhelyezett, korábban a határellenőrzésben használt eszközöket, illetve felpróbálhatták a korabeli határőr egyenruhákat. A diákoktól és kísérő tanáraiktól kapott visszajelzések alapján nagy élményt jelentett számukra az egyetemen tett látogatás.


Szöveg: Németh Gábor, Németh Lilla Mária, Deák József

Fotó: Németh Gábor, Bényei Szilvia