NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

"Egy zuhanás anatómiája" – filmvetítés és szakmai beszélgetés

A Kriminalisztikai Tudományos Diákkör múlt heti ülésén a résztvevők megtekinthették az ,,Egy zuhanás anatómiája” című francia filmet, valamint azt követően meghallgathatták a rendkívüli halálesetek témájához és a filmbeli, kriminalisztikai kérdésekhez kapcsolódó szakmai beszélgetést.

A film tárgya egy zuhanással megvalósuló haláleset nyomozása, amely három verzió köré összpontosul: baleset, öngyilkosság vagy emberölés következtében történt az esés? Az ügy bírósági tárgyalása során a filmben is megmutatkozott, hogy a múltbeli események valóságnak megfelelő rekonstruálásához a tárgyi bizonyítási eszközök és a személyi bizonyítékok egyaránt szükségesek.

A filmvetítést követően Fülöp Péter, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ igazságügyi fizikus szakértője a zuhanással megvalósuló rendkívüli halálesetekkel kapcsolatos fizikai törvényszerűségeket, valamint a szakértői vizsgálat részeit és sajátosságait prezentálta a hallgatóság részére. Előadásában kiemelte, hogy ezen esetek felderítése során csak több tudományterület ismereteinek együttes alkalmazásával érhetünk el eredményeket. A fizikai számítások következtetéseit az orvosszakértői véleménnyel, valamint a tanú- és gyanúsítotti kihallgatások során beszerzett vallomásokkal együtt kell értelmezni a helyszínen tapasztalt nyomok, anyagmaradványok és elváltozások helyes értelmezése érdekében. A fizika képes feltárni a halálesetek mögötti mechanikai törvényszerűségeket és dinamikus folyamatokat, amelyeknek kulcsfontosságú szerepük van annak eldöntésében, hogy balesettel, öngyilkossággal vagy emberöléssel állunk szemben.

A film megtekintése és a szakértő előadásának meghallgatása után egy érdekes és informatív szakmai beszélgetés zajlott a meghívott vendég, valamint a jelen lévő oktatók és hallgatók részvételével, amelyben a zuhanásokhoz kapcsolódó főbb kriminalisztikai kérdések, illetve a filmben bemutatott eseményhez kapcsolódó verziók elemzésére került sor. 

Az előadás rávilágított a rendkívüli halálesetek nyomozásának összetettségére, továbbá a szakértői hivatás fontosságára is.


Szöveg: Dr. Mészáros Bence r. ezredes, Gombos Lili

Fotó: Szilágyi Dénes