NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

„Ítélet holttest nélkül”

Hetedik alkalommal került megrendezésre a Szent György Szakkollégium által szervezett „Híres magyar detektívek – Hírhedt magyar bűnesetek” című eseménysorozat, amelynek célja a Novozánszki Fanni („VV Fanni”) ügy bemutatása volt.
A rendezvényen jelen volt a Rendészettudományi Kar dékánja, Kovács Gábor r. vezérőrnagy, valamint a Szent György Szakkollégium elnöke, Blaskó Béla ny. r. vezérőrnagy is.

Horgos Lívia adjunktus, a Szakkollégium igazgatója a hallgatóság köszöntése után bemutatta az esemény előadóját, Gál Sándor r. alezredest, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály, Életvédelmi Osztály vezetőjét, aki – irányítóként – maga is részt vett a bűncselekmény nyomozásában.

Gál alezredes az előadását történeti visszatekintéssel indította. Ennek során röviden szólt azokról az emberölési bűncselekményekről, amelyek nyomozása során a holttest, mint „corpus delicti” nem került megtalálásra. A sértett holttestének meglétére, megtalálásának fontosságára utalva kitért arra, hogy a bűncselekmény elkövetésének bizonyítékai, valamint az elkövetett bűncselekmény következményeit tartalmazó tárgyiasult elemek hiánya mennyire megnehezítik a bűncselekmény bizonyítását, a büntetőeljárás későbbi szakaszában pedig a bűnösség megállapítását.

A „VV Fanni” néven elhíresült ügyre rátérve sor került a bűncselekmény felderítése szempontjából legfontosabb részletek bemutatására.  A nyomozás a sértett hozzátartozójának bejelentése után indult meg 2017. november 24-én, melyet az előadónk által vezetett nyomozócsoport folytatott le. Gál alezredes elmondta, hogy már a nyomozási szakasz elején, a hatóság tulajdonába kerülő bizonyítékok elemzésének köszönhetően, megalapozottan feltehető volt, hogy erőszakos bűncselekmény történt. Az ügynek gyanúsítottja is lett B. László személyében, aki – a bizonyítékok alapján – a sértettet a lakásán bántalmazta, aki ennek során életét vesztette. Az elkövető a holttestet gépkocsijával először Siófokra, ezt követően Szalkszentmártonra szállította, ahol azt a Duna vizébe helyezte el, ami azóta sem került elő.
Az alezredes részletesen ismertette, hogy milyen bizonyítékok vezettek az elkövetőig, megosztva a hallgatósággal a rendkívül összetett szakértői vizsgálatok eredményét is. B. Lászlót nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 20 év, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte el. 

Az előadás befejezését követően a jelenlévőknek az üggyel kapcsolatos kérdéseire válaszolt az előadó.  Az esemény iránti érdeklődés megmutatkozott a megjelentek nagy számában, hiszen majd’ 200 fő – köztük a Szent György Szakkollégium már végzett, senior tagjai – kísérte figyelemmel az elhangzottakat. 

A Szent György Szakkollégium ezúton is köszöni a Rendészettudományi Kar vezetésének, hogy támogatta e magas szakmai színvonalú rendezvény megrendezését.


Szöveg: Venczel Péter, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Kovács Réka Szonja